31. 05. 2020.
Jednostavan recept: Napravite domaću ljekovitu višnjevaču

Jednostavan recept: Napravite domaću ljekovitu višnjevaču

Jednostavan recept: Napravite domaću ljekovitu višnjevaču

Rakiju od višanja, liker od višanja ili višnjevaču (kako god da je nazovete) možete da spremite veoma lako. Sve što vam je potrebno je: višnje, šećer ili med, rakija i veća tegla.

Potrebno: 500 g zrelih višanja; 1 l rakije; 500 g šećera ili meda;

Priprema: Zrele višnje očistite od peteljki pa ih dobro operite, zatim ih sipajte u veću teglu (recimo onu od 3 kg) pa preko njih sipajte šećer (ako želite zdraviju varijantu onda med), pa preko svega toga rakiju. Teglu zatvorite i stavite na sunčano mjesto punih 40 dana.

S vremena na vrijeme promućkajte sadržaj tegle. Nakon 40 dana procijedite rakiju u odgovarajuću staklenu flašu, a višnje nemojte da bacite. Možete da ih očistite od koštica i koristite za kolače ili da ih jednostavno prelijete sa crnom čokoladom i poslužite gostima dobro rashlađene. Djeci se ovaj desert ne poslužuje.

Ukoliko želite višnje možete i da ostavite u likeru i da ih dvije – tri stavite u čašu u kojoj poslužite liker. Ukus je nevjerovatan!

Nemojte da zanemarite ni ljekovita svojstva likera od višanja.

Naime, višnje pomažu protiv nesanice jer sadrže veoma značajan antioksidans, melatonin, koji igra najvažniju ulogu kada je riječ o snu. Neka istraživanja su pokazala da višnje djeluju skoro kao prirodni aspirin ili ibuprofen, te da pomažu kod stanja poput gihta i artritisa.

Takođe se savjetuju i u ishrani sportista, jer doprinose bržem oporavku mišića nakon treninga. Ne samo to, višnje sadrže i antikancerogeni flavonid kvercetin, zbog čega se radi na istraživanju njihove potencijalne uloge u borbi protiv raka.

Tamnocrveni plodovi višnje sadrže značajnu količinu vitamina C, važnog za imunitet i odbranu organizma od oboljenja. Sadrže i željezo, kalijum, cink, bakar i mangan.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender