05. 03. 2021.
Rekorder u RS: Banjalučanin prošle godine zaradio 3,4 miliona KM

Rekorder u RS: Banjalučanin prošle godine zaradio 3,4 miliona KM

Izdato 865 prekršajnih naloga, ukupan iznos kazne 636.250 KM

BANJALUKA – Inspektori Poreske uprave Republike Srpske izvršili su u prvih šest mjeseci 1.899 kontrola evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa, te su zbog uočenih nepravilnosti izdali 836 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 636.250 KM, rečeno je Srni u Poreskoj upravi.

Istovremeno, za 265 poreskih obveznika izrečena je mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa, najviše u Područnom centru Banjaluka – 65, Prijedor 25, Doboj 37, Bijeljina 41, Zvornik 19, Istočno Sarajevo 55, te u Područnom centru Trebinje 23 mjere.

Kako navode iz Poreske uprave, u tom periodu podneseno je i 18 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Iz Poreske uprave Srpske podsjećaju da je i ove godine nastavljeno sprovođenje kampanje “Korak preduzmi, račun uzmi” koja ima za cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, jer se, kako se navodi, upravo uzimanjem računa daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga Republike Srpske.

Pored preventivnog djelovanja putem medijske kampanje, tokom aprila je bio i pojačan rad inspektora Poreske uprave na terenu, koji su kontrolisali poslovne subjekte u izvršavanju ove zakonske obaveze s ciljem poboljšanja poreske discipline poreskih obveznika kada je riječ o obavezi izdavanja fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge.

Inspektori Poreske uprave Srpske će i u narednom periodu u okviru svojih redovnih i svakodnevnih aktivnosti nastaviti kontrole poslovnih subjekata u izvršavanju ove zakonske obaveze.

Poreska uprava poziva poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti, a građane da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave putem imejl adrese kontakt@poreskaupravars.org ili na brojeve telefona istaknute na internet stranici Uprave.

(Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender