05. 03. 2021.
Povećanje plata već od avgusta

Povećanje plata već od avgusta

Cilj Vlade da najniža plata ubrzo iznosi 500 maraka

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Modriči da je cilj Vlade da najniža plata u Srpskoj ubrzo iznosi 500 KM.

“Naš cilj je da najniža plata ubrzo bude 500 KM. Mislim da smo dovoljno partnerski nastupali u prethodnom periodu i nemam nikakvu sumnju da ćemo to raditi i u budućnosti i da ćemo brzo doći do tog cilja”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Modriči povodom današnje odluke Vlade Republike Srpske da najniža plata u Srpskoj iznosi 440 KM i da bude isplaćivana od 1. avgusta.

Ona je pojasnila da je Vlada danas utvrdila najnižu platu onako kako je i dogovoreno sa poslodavcima i sindikatom.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo zbog toga što je Vlada u prethodnom periodu donijela set zakona koji će značiti povećanje plata svim zaposlenim u Republici Srpskoj za 30 do 50 KM, što je veoma važno.

“To je jedinstven primjer u kojem smo se opredijelili za određena zakonska rješenja da bismo intervenisali prema svim radnicima i u javnom i privatnom sektoru po čemu smo unikatni”, rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, važno je što je Vlada paralelno sa tim uspjela postići dogovor sa sindikatom i poslodavcima u vezi sa povećanjem iznosa najniže plate.

“Ostaje još nekoliko intervencija koje ćemo zajedno raditi, ali u suštini pretpostavke su stvorene – najniža plata je i zvanično povećana, a povećanje plata kroz set zakona vidjeće se već na avgustovskoj plati”, poručila je premijer Srpske.

Vlada Republike Srpske, na prijedlog Ekonomsko-socijalnog savjeta, donijela je odluku o izmjeni odluke o najnižoj plati u Srpskoj u 2018. godini, koja sada iznosi 440 KM i biće isplaćivana od 1. avgusta.

Ova odluka je još jedna u nizu mjera Vlade preduzetih s ciljem stvaranja što povoljnijeg privrednog ambijenta i položaja radnika u Srpskoj smanjivanjem fiskalnih opterećenja u svrhu povećanja plata i zaštite najnižih plata, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću, prenosi Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender