27. 01. 2021.
Operacija pluća poslije koje se brzo ide kući biće izvedena na UKC RS

Operacija pluća poslije koje se brzo ide kući biće izvedena na UKC RS

Operacija pluća poslije koje se brzo ide kući biće izvedena na UKC RS

Složen operativni zahvat pluća, sredogruđa i plućne maramice, putem kojeg će, najčešće, pacijenti koji boluju od raka pluća imati ogromne benefite, do kraja godine će biti izveden na Univerzitetsko-kliničkom centru RS, potvrdio je juče Marko Kantar, načelnik Službe za torakalnu hirurgiju UKC RS.

“To je operacija koja se najčešće izvodi kod karcinoma pluća, vi operišete pacijenta pod kontrolom kamere, radite rez od 2cm, operaciju, koja je onkološki identična otvorenoj operaciji, a većina pacijenata je poslije takve operacije bezbolna i može ići kući”, pojasnio je Kantar i dodao da su ovakve operacije najveći dometi svjetske hirurgije.

Naveo je da je prosjek hospitalizacije, do sada za ovakve pacijente bio oko deset dana, po čemu, kako ističe, možemo vidjeti da su troškovi liječenja manji, a rezultati neuporedivo bolji.

“Imamo saradnju sa kolegama u Sloveniji, koji to jedini na Balkanu rade. Imamo i opremu za takvu operaciju, tako da imamo sve što nam treba, a i ljekari se kontinuirano edukuju”, rekao je Kantar.

On je istakao da će preseljenjem u nove prostorije torakalna hirurgija biti u boljim uslovima.

Naglasio je da ova služba, intenzivno radi na razvoju minimalno invazivnih hirurških procedura, a mnoge od njih, kao što je minimalno invazivna tiroidna i paratiroidna hirurgija, su već i razvijene.

Pojasnio je da se na UKC RS, od prošle godine, izvodi VATStimektomija, najmoderija operacija grudne žlijezde i to, kako navodi, bez otvaranja grudnog koša, koja do tada nije izvođena na prostorima BiH.

Brankica Diljkan, glavna sestra Službe za torakalnu hirurgiju kazala je da ova služba trenutno radi u teškim uslovima, te da se raduju presljenju u nove prostorije.

Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS rekao je da je UKC RS postao ponos i garant opstanka stanovnika RS na ovim prostorima.

“Rukovodstvo UKC RS uz podršku rukovodstva RS ulaže velike napore i ljudske i materijalne i finansijske da napravimo jedan od najboljih kliničkih centara, a već za dva mjeseca ćemo pod jedan krov”, kaže Đajić.

(Nezavisne novine)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender