22. 04. 2021.
Nova opcija Facebooka će vam pokazati stravične brojke

Nova opcija Facebooka će vam pokazati stravične brojke

Holokaust “posvađao” Zakerberga i Vladu Njemačke

Vlasnik “Fejsbuka” Mark Zakerberg najavljuje da ta mreža neće uklanjati objave u kojima se negira Holokaust, ali ga Njemačka upozorava da njeni zakoni to zabranjuju, te da kazne za one koji odmah ne uklone govor mržnje iznose i do 50 miliona evra.

Zakerberg objašnjava da cilj “Fejsbuka” nije da “spriječi nekoga da kaže nešto lažno, već da se te objave i dezinformacije ne šire”.

Ta izjava pojačala je već postojeće kritike nekih vlada i organizacija na račun Zakerbergove društvene mreže, koja, prema njihovom mišljenju, ne čini dovoljno da zaustavi govor mržnje.

“Ne smije biti prostora za antisemitizam. To uključuje verbalne i fizičke napade na Jevreje, kao i negiranje Holokausta”, poručuje ministar pravosuđa Katarina Barli i upozorava da će Njemačka to kažnjavati.

Nekadašnji njemački ministar Hajko Mas je još 2017. godine upozorio da “niko ne smije braniti onoga koji negira Holokaust”.

On je uveo zakon o regulaciji društvenih mreža, dok je bio na funkciji ministra pravosuđa.

Zakerberg, koji je i sam porijeklom Jevrej, navodi da je za njega negacija Holokausta uvredljiva, ali da smatra da “Fejsbuk” ne bi trebao da briše različita mišljenja.

“Fejsbuk” u borbi protiv lažnih vijesti koristi automatizovani softver i zapošljava oko 7.500 ljudi koji traže kontroverzne objave, navode portali.

Antisemitizam na društvenim mrežama postao je zabrinjavajući fenomen u Njemačkoj, pokazalo je istraživanje Tehničkog univerziteta u Berlinu, koje je analiziralo više od 300.000 objava na “Fejsbuku” i drugim forumima.

(Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender