08. 05. 2021.
Đorđe Gajić skočio najljepšu “banjalučku lastu” (FOTO)

Đorđe Gajić skočio najljepšu “banjalučku lastu” (FOTO)

Đorđe Gajić skočio najljepšu “banjalučku lastu” (FOTO)

Gradski most danas je tradicionalno bio skakaonica za 18 takmičara iz regiona koji su izvodili čuvenu „banjalučku lastu“, na početku 65. manifestacije „Ljeto na Vrbasu“.

Najljepšu tehniku publici i sudijama je pokazao Banjalučanin Đorđe Gajić, drugo mjesto osvojio je Dino Bajrić iz Sarajeva, a treće opet banjalučanin – Amar Ćatić. Najstariji skakač sa više od 60 godina je Senad Durdžić iz Cazina.

Skokovi sa mosta godinama su prava atrakcija za gledaoce, a pred publikom prvi je „led probio“ Mustafa Šarić iz Zenice, koji se već deseti put takmiči u Banjaluci.

– Uslovi su manje – više idealni za skokove, jeste malo pohladno, ali cijela nam je godina takva tako da nije problem, navikli smo. Bitno je da nema kiše i da nas publika može podržati. Za razliku od prethodnih godina ovo je jedna od posjećenijih manifestacija – rekao je Šarić za „Srpskainfo“.

Iako je dobio gromoglasan aplauz, nije zadovoljan kako je izveo tehniku „banjalučke laste“, koja se, kaže, ipak razlikuje od drugih skokova.

– U jednu ruku ova lasta je dosta zahtjevnija. Imam dosta zvidne rezulate u karijeri dugoj 14 godina, ali u Banjaluci se još nisam uspio dokazati. Dobio sam loše ocjene, nisam dobro skočio. Na treningu sam idelano skočio svoju lastu koja bi mi možda i pobjedu donijela – izjavio je on.

Aleksandru Aleksiću iz Užica ovo je bilo osmo učešće na skokovima u Vrbas.

– Banjalučka lasta je specifična jer se jedina skače sa rukama iznad glave, za raliku od ostalih, od užičke, mostarske, gdje ruke idu iza. Ovo je jedina skakonica gdje moramo da izvedemo vrbasku lastu i velika je razlika, ali nije problem, godinama skačemo i naviknemo se. Mislim da sam izveo dobar skok, zadovoljan sam, a najvažnije je da svi skokovi prođu u najboljem redu, da svi izađu bezbjedno iz vode, bez povrede – poručio je on.

Iako su se gledoci tiskali na oblama reke da što bolje vide skakače, Aleksić primjećuje da je nažalost odziv banjalučke publike, u odnosu na druga mjesta, daleko manji, ali da umiju skakače da nagrade aplauzom.

Banjalučka ili vrbaska lasta profilisala se 1955. godine, koju karakterišu drugačiji odraz, let i ulaz u vodu u odnosu na druge skokove, koje je uslovila visina mosta i dubina Vrbasa.

Prošle godine pobjedu je odnio Igor Arsenić, sin legendarnog Nenada Arsenića, koji je 8 puta bio najbolji skakač.

(srpskainfo.com, foto Goran Šurlan)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender