08. 05. 2021.
Žestoko za kraj Demofesta, pobijedio Sergio Lounge

Žestoko za kraj Demofesta, pobijedio Sergio Lounge

Žestoko za kraj Demofesta, pobijedio Sergio Lounge

Beogradski bend Sergio Lounge 11. je pobjednik Demofesta koji je sinoć završen na tvrđavi Kastel.

Drugo mjesto pripalo je bendu „Vin Triste“ takođe iz Beograda, dok je treća nagrada otišla u ruke Zagrepčana „Fire in Cairo“.

Festival je zatvoren sjajnim nastupima Neleta Karajlića i Goblina, a prije njih slušali smo prošlogodišnje pobjednike „Slonz“ iz Šapca.

Drugu priliku da osvoje srca žirija i publike dobilo je 13 bendova, koji su se prethodne dvije večeri plasirali u finale, pa smo tako slušali bendove Aleja velikana, „Anja Rikalo i The band, Drvo Truo, Sergio Lounge, Lady D, G.M.O., Herz, Monstruoz, Olivera Popović, Biljke, Captain Morgan’s Revenge, Fire in Cairo i Vin Triste.

Nakon takmičarskog dijela istinski smo uživali u odličnoj svirci prošlogodišnjih pobjednika, Slonz iz Šapca, koji su nam izveli pjesme sa svog albuma prvenca “Lepota u glavi”, koji izlazi baš danas, a album je dio nagrade koju su osvojili prošle godine.

Proglašenje pobjednika 11. Demofesta željno se čekalo, a nakon nastupa i bendovi su mogli odahnuti i uživati u festivalu koji i postoji isključivo zbog njih. I čekati. I dočekati.

Nešto prije ponoći proglašeni su pobjednici, ali su dodijeljene i nagrade za najboljeg gitaristu i basistu festivala.

Nagrada „Plavi bas“ ove godine otišla je u ruke Jovanu Đukiću iz benda Aleja Velikana. Gitarsku nagradu Džek Denijels odnio je gitarista pobjedničkog benda Sergio Lounge Pavle Popov, poznatiji kao Don Pablo.

Posebna novčana nagrada je uručena i udruženju građana iz Zaječara, okupljenih pod nazivom GMO, koji je svoju svirku na Demofestu posvetio članu grupe koji boluje od cerebralne paralize.

Nešto poslije ponoći red je došao na svirku koju su svi sa nestrpljenjem iščekivali. Kada se na sceni pojavio dr Nele Karajlić sa bendom koji je sam nazvao ‘Osiromašeni uranijum’, zbog kako je naglasio njihove toksičnosti, oduševljenje se nije moglo sakriti.

Pjevač “Zabranjenog pušenja” i “No smoking orkestra” vrlo dobro zna kako zabaviti publiku, a kako je i sam Nele najavio, dobili smo pravu rok atrakciju i skačući skinuli bar dvije kile. Uz Neleta smo pjevali i plesali do posljednjeg daha, a on nas je pjesmama poput „Zenica blues“, „Nedjelja kad je otiš’o Hase“, „Ibro dirka“, „Fikreta“ , „Pišonja i Žuga“ razdrmao , a nikom nije smetala ni kiša koja je padala.

Nakon sjajnog i neponovljivog Neleta, na scenu su izašli legendarni Goblini i nastavili u žestokom ritmu.Iako je dobar dio publike napustio Kastel, to nije smetalo da Šapčani naprave žestoku završnicu 11. Demofesta. „Ne trebam nikome“, „Daleki put“, „Kupi me“, “Ima nas”…samo su neke od pjesama koje su nam odsvirali i pokazali zašto važe za jedan od najboljih pank bendova ex-yu scene.

(mondo.ba)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender