08. 05. 2021.
Radioaktivni proizvodi koju su svojevremeno bili u prodaji

Radioaktivni proizvodi koju su svojevremeno bili u prodaji

Radioaktivni proizvodi koju su svojevremeno bili u prodaji

Hemijski element radijum je otkrila Marija Kiri zajedno sa svojim mužem Pjerom 1898. godine. Zahvaljujući ovom otkriću, ona je 1903. nagrađena Nobelovom nagradom za fiziku, a 1911. istim priznanjem i iz oblasti hemije.

Već 1910. godine, radijum je počeo da se proizvodi u SAD. Budući da efekti radijacije još uvijek nisu bili dovoljno istraženi, on je završio na nekim zaista neprikladnim mjestima, uključujući čokolade i paste za zube.

Priče su se širile o njegovim tobože iscjeliteljskim svojstvima pa su se proizvođači hrane, kozmetike i ljekova prosto utrkivali da ga uvrste u sastojke svojih proizvoda. Neki su čak lažirali postojanje radijuma u svojim proizvodima kako bi privikli mušterije.

Sljedeće stvari su samo neki od proizvoda u koje je stavljan radijum u vrijeme kada ljudi nisu bili svjesni opasnosti od radioaktivnosti.

Čokolade i hljeb

U Evropi su bile popularne čokolade sa radijumom njemačke kompanije Burkbraun, kao i hljeb napravljen sa vodom punom radijuma pekare Hipman-Blah. Njihova prodaja je prekinuta 1936. godine.

Voda

Specijalni krčazi sa radijumom su se prodavali pod imenom Revigator sa ciljem da se u njih stavi voda, koja bi nakon toga navodno imala ljekovita svojstva. Radioaktivna voda se preporučivala u borbi protiv artritisa, impotencije i javljanja bora.

Pasta za zube

Pastu sa radijumom je prodavao doktor koji se zvao Alfred Kiri. On nije bio u srodsvu sa Marijom i Pjerom, ali je iskoristio poznato prezime kako bi bolje prodao svoje proizvode.

Kozmetika

Alfred Kiri je svoju liniju proizvoda sa radijumom proširio i na kozmetiku. Njegov popularni brend Tho-Radia je uključivao pudere i kreme za koje se tvrdilo da će sigurno podmladiti vašu kožu.

Satovi

Američka Radijum korporacija je na svoje satove stavljala boju napravaljenu od mješavine vode, lijepka i praha radijuma. To je rađeno sa ciljem da oni svijetle u mraku. Žene koje su radile na ovom poslu su čak ohrabrivane da tu boju stavljaju i na svoje nokte, ali i da svojim zubima oblikuju četkice za bojenje. Većina njih je nakon toga imala anemiju, nekrozu vilice ili/i krvarenje desni, a mnoge su i umrle zbog radijacije.

Igračke

Igračka i lampa pod nazivom Radijumskoup je bila u prodaji do 1942. godine. Kao i u slučaju satova, radijum se koristio u njenoj izradi zbog svoje blistavosti.

CdM/citymagazine.rs

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender