19. 01. 2021.
Atina: U požarima više od 70 mrtvih, trodnevna žalost

Atina: U požarima više od 70 mrtvih, trodnevna žalost

Atina: U požarima više od 70 mrtvih, trodnevna žalost

Broj žrtava velikih šumskih požara koji su zahvatili grčki region Atike, nedaleko od Atine, povećan je na 74, saopštila je grčka vatrogasna brigade. Evakuisano je više od 700 ljudi. Proglašena je i trodnevna nacionalna žalost.

Požari su izbili u nekoliko dijelova zemlje, a vatra je uništila kuće i poremetila saobraćajne veze. Mnogi su nastradali dok su pokušavali da pobjegnu od vatre.

Strahuje se da ima više žrtava budući da se mnogi javljaju vatrogasnoj brigadi i prijavljuju nestale, prenosi grčka agencija ANA.

Među žrtvama je i dosta djece.

Vlasti istražuju izvještaje o tome da se desetak turista, vjerovatno Danaca, vode kao nestali, nakon što su pokušali čamcem da pobjegnu od vatre.

U gašenju požara učestvuje više od 300 vatrogasaca, stotine vatrogasnih vozila, kanadera, helikoptera, a ljudima koji su bili zarobljeni na plažama u pomoć su pristigli turistički i ribarski brodovi koji su ih prebacili na sigurnu destinaciju.

Rojters je ranije javio da je u selu Mati, koje se nalazi 29 kilometara istočno od Atine, vatra odnijela najmanje 24 života.

Mediji su javili da je požar u selu Mati najgori u Grčkoj, još od požara na Peloponezu u avgustu 2007. godine, u kojem je poginulo na desetine ljudi.

– Mati više ne postoji kao naselje. Vidjela sam leševe, spaljene automobile. Srećna sam što sam živa – izjavila je jedna od mještana za grčku televiziju Skaj.

Naselje Mati nalazi se u regionu Rafina, koji je popularna destinacija za turiste, naročito za penzionere i djecu u kampovima tokom raspusta.

Portparol Vlade Grčke Dimitris Canakopulos izjavio je da je 20 ljudi poginulo, a da je povrijeđeno 88 odraslih osoba i 16 djece.

Iz grčke obalske straže kasnije je saopšteno da su iz mora izvučena tijela još četvoro ljudi, a da je najmlađa žrtva šestogodišnja beba, koja se ugušila usljed udisanja dima.

Svjedok Rojtersa ranije je na putu vidio tijela najmanje četvoro ljudi.

Vlasti Grčke pozvale su druge zemlje da pomognu da se iskontroliše vatra koja je zahvatila nekoliko područja širom zemlje.

Kipar i Španija ponudili su pomoć, nakon što je Grčka saopštila da joj je potrebna pomoć partnera iz EU.

Požari nisu neuobičajena pojava u Grčkoj, a relativno suva zima stvorila je pogodne uslove za njihovo izbijanje. Za sada nije poznato šta je tačno izazvalo požar.

Premijer Grčke Aleksis Cipras zbog vanredne situacije u Atini hitno je prekinuo posjetu BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas telegram saučešća predsjedniku Grčke Prokopisu Pavlopulosu povodom velike tragedije izazvane stravičnim požarom u blizini Atine.

Premijerka Srpske uputila je telegram saučešća grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu i ambasadoru Grčke u BiH Georgiosu Iliopoulosu.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović u svoje i u ime Narodne skupštine uputio je izraze najdubljeg saučešća predsjedniku Parlamenta Grčke Nikolaosu Vucisu, prenose agencije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender