02. 03. 2021.
Evropa se mobiliše za pomoć Grčkoj

Evropa se mobiliše za pomoć Grčkoj

Evropa se mobiliše za pomoć Grčkoj

Grčke vlasti strahuju da bi broj žrtava velikog požara, koji je zahvatio široku teritoriju oko grada Atine, mogao biti veći, pa evropske zemlje mobilišu svoje snage da pomognu svojoj članici.

Vlada premijera Aleksisa Ciprasa zatražila je od evropskih zemalja dodatne helikoptere i vatrogasce da pomognu u borbi protiv vatrene stihije u kojoj su do sada, prema zvaničnim podacima, poginule 54 osobe, među kojima ima i djece, dok je 150 njih povrijeđeno.

Strahuj se, međutim, da bi broj žrtava mogao biti veći.

Prvu pomoć Grčkoj poslale su: Italija, Njemačka, Francuska, Kipar, Izrael, Španija, Bugarska i Poljska. Pomoć su ponudile Srbija i Hrvatska.

Prva vatra pojavila se u četvrtak, a u posljednja 24 sata potpomogunata jakim vetrom u istočnoj Atici proširila se na turistička mesta Mati, Rafina, Neos Voutzas i Penteli.

“Izraelski timovi su u pripravnosti i na raspolaganju su Grčkoj ako je potrebno”, saopštia je danas izraelska Ambasada Atini.

Bugarski premijer Boiko Borisov razgovarao je sa svojim grčkim kolegom Alekisom Ciprasom telefonom i ponudio je da pošalje 50 vatrogasaca i dva protivpožarna motora, dok su Kipar i Španija juče poslali opremu i osoblje, piše dnevnik Katimerini.

U Grčkoj je proglašena vanredna situacja, a nacionalna zastava je na zgradi vlade i parlamenta spuštena na pola koplja.

“Naše misli su sa Grčkom i sa žrtvama strašnih požara”, napisao je francuski predsjednik Emanuel Makron na Tviteru.

Saosjećanja sa grčkim narodom izrazio je predsjednik Evropska Savjeta Donald Tusk.

“Veoma sam ožalošćen tragičnim šumskim požarima u Grčkoj. Evropa će stati iza naših grčkih prijatelja u ovim teškim vremeima. Pomoć je na putu iz nekoliko zemalja EU “, napisao je predsjednik Evropskog Savjeta.

Cipras je takođe razgovarao telefonom sa predsjednikom Evropske komisije Žan Klod Junkeom, koji je ponudio resurse i izrazio saučešće porodicama stradalih, prenijela je agencija ANA-MPA.

Kako prenose grčki mediji, ovaj požar je odnio najviše žrtava od posljednjeg koji se dogodio 2007, kada je desetine ljudi poginulo na južnom grčkom ostrvu Peleponezu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender