17. 04. 2021.
Obnovljen vrtić “Bambi”: Bolji uslovi za boravak 150 mališana

Obnovljen vrtić “Bambi”: Bolji uslovi za boravak 150 mališana

Obnovljen vrtić “Bambi”: Bolji uslovi za boravak 150 mališana

U okviru projekta energetske efikasnosti, rekonstruisan je objekat dječijeg vrtića „Bambi“ u naselju Nova varoš, za šta je izdvojeno 150.000 KM. Projekat je realizovan uz finansijsku podršku Vlade Švedske i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, a radove je realizovao Razvojni program Ujedinjenih nacija.

Gradonačelnik Radojičić, koji je danas prisustvovao ceremoniji povodom završetka projekta energetske efikasnosti na ovoj, predškolskoj ustanovi, zahvalio je svim partnerima koji su omogućili obnovu vrtića.

-Za nas je izuzetno važno da u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje dobijamo nove kapacitete i obnovimo postojeće objekte. Grad Banja Luka je u prošloj i u ovoj godini izuzetno fokusiran na školstvo. Tako ćemo ove godine, raditi na 19 osnovnih i srednjih škola, od kojih je najveći posao dogradnja škole na Starčevici, vrijednosti preko milion KM. Radimo ili je već završeno i nekoliko projekata energetske efikasnosti, i to na objektima škola „Jovan Cvijić“, „Dositej Obradović“, „Vuk Karadžić“ i „Desanka Maksimović“ – naglasio je Radojičić.

Kada je riječ o predškolskom obrazovanju, prema njegovim riječima – što vlastitim što donatorskim sredstvima, rade se tri nova vrtićka prostora, dok su četiri objekta obnovljena, a sve u cilju da se obezbijedi što više mjesta za naše mališane i poboljšaju uslovi za njihov boravak.

-Nove prostore radimo u Rosuljama i u Obilićevo gdje je u toku njihovo opremanje, a do kraja godine u planu je i uređenje prostora za vrtić na Starčevici, na mjestu gdje je ranije bila smještena Gradska razvojna agencija – istakao je gradonačelnik.

Direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović kazala je da projekat energetske efikasnosti obezbjeđuje djeci normalne uslove za boravak, izražavajući nadu da će u saradnji sa partnerima nastaviti ovaj posao i na drugim vrtićkim ustanovama.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić kazao je da je u cijeloj Republici Srpskoj, zahvaljujući projektu energetske efikasnosti, na 32 objekata obavljena rekonstrukcija, odnosno zamjena krovne konstrukcije, stolarije i fasada.

-Za to je utrošeno oko dva miliona maraka, a ova aktivnost biće nastavljena i u narednom periodu. Registrovano je još oko 700 objekata na kojima je potrebno obaviti taj posao i razviti sistem energetske efikasnosti, od čega je najviše obrazovnih i predškolskih ustanova – naveo je Đokić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender