18. 01. 2021.
HE “Dabar” želi da gradi 19 kompanija

HE “Dabar” želi da gradi 19 kompanija

HE “Dabar” želi da gradi 19 kompanija

Za izgradnju hidroelektrane “Dabar” vrijedne skoro 500 miliona maraka po sistemu “ključ u ruke” zainteresovano je 19 svjetskih kompanija.

Preduzeće “Hidroelektrane Dabar” zajedno sa “Hidroelektranama na Trebišnjici” raspisalo je međunarodni javni poziv za finansiranje i izgradnju HE “Dabar” po sistemu “ključ u ruke”.

– Rok za dostavljanje prijava bio je 20. jul. Dobili smo 19 pisama inostranih kompanija u kojima su izrazili želju za za izgradnju ove hidroelektrane – kazao je direktor HET-a Gordan Mišeljić.

Direktor “Hidroelektrana Dabar” Željko Zubac pojasnio je da je riječ o kompanijama iz devet zemalja širom svijeta koje su pokazale interesovanje za predloženi model partnerstva.

– Riječ je o poznatim kompanijama iz Kine, Francuske, Španije, Turske, Italije, Bugarske, Češke i SAD. Sljedeći potez je da nam Vlada RS da saglasnost da raspišemo javni poziv u skladu sa Zakonom o javno-privatnom partnerstvu i da po predloženom modelu partnerstva izaberemo jednu od 19 kompanija koja će u najkraće vrijeme i po najpovoljnijim uslovima izgraditi preostale objekte i hidroelektranu pustiti u rad. Taj zahtjev je već upućen Vladi – kazao je Zubac i dodao da bi HE “Dabar” trebalo da bude puštena u rad najkasnije za četiri godine.

Naglasio je da je vrijednost samog projekta gradnje hidroelektrane “Dabar” skoro 500 miliona maraka, a da je do sada uloženo u pripremne radove i iskop dovodnog tunela oko 80 miliona KM.

Izgradnja hidroelektrane “Dabar” instalisane snage 160 megavata podrazumijeva gradnju brane Pošćenje sa nasipima i akumulacionim bazenom, cjevovod pod pritiskom, mašinsku zgradu sa pratećim objektima i opremom, dalekovod, odvodni kanal kroz Dabarsko polje i proširenje tunela Dabarsko polje – Fatničko polje. Završetkom HE “Dabar” bilans proizvodnje HET-a povećaće se za oko 50 odsto, a završetkom izgradnje kompletnog projekta “Gornji horizonti” hidrosistem Trebišnjica će biti jedan od kvalitativno najjačih hidroenergetskih sistema u regionu.

“Gornji horizonti”

HE “Dabar” je najvažniji energetski objekat u sistemu “Gornji horizonti”, čija je vrijednost veća od milijardu maraka. Energetski dio projekta uključuje i gradnju hidroelektrane “Nevesinje”, instalisane snage 61 megavat i hidroelektrane “Bileća” snage 36 megavata.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender