12. 05. 2021.
Mektić: Vrh MUP-a  diluje drogu –  Lukač reagovao

Mektić: Vrh MUP-a diluje drogu – Lukač reagovao

Mektić: Iza ubistva Davida Dragičevića stoji vrh RS, Lukač: Tužilaštvo da sasluša Mektića

Iza ubistva Davida Dragičevića stoji vrh RS, rekao Dragan Mektić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH, danas na pres konferenciji u Banjaluci.

On je rekao da se od javnosti kriju podaci iz istrage, uključujući to da je, kako tvrdi troje saslušanih palo na poligrafu na ključnim pitanjima.

Ponovio je tvrdnje da vrh MUP RS kontroliše tokove droge u Banjaluci.

Mektić je rekao da policija ne želi da riješi brojna nerazjašnjena ubistva u RS i ustvrdio da će ako dodju na vlast rasvijetliti slučaj Dragičević, otkriti ko kontoliše tokove droge i druga ubistva.

Rekao je da nema povjerenja u tužioce u Banjaluci i da zato sada ne želi da iznosi detalje u javnost.

Mektić je govoreći o migrantima u BiH rekao da smještanje migranata neće remetiti normalan život lokalnog stanovništva. Kako je naveo i Srbi koji žive u Medenom polju takođe će se složiti da migranti budu tamo smješteni nakon što je razgovarao s lokalnim srpskim predstavnicima.

Mektić je rekao da se razmišlja da se promijene zakoni kako bi se u pitanje rješavanja migranata uključila vojska kako bi pomogla graničnoj policiji u zaštiti granice.

“Moram da kažem da mi se ni žica ne gadi”, rekao je Mektić.

Rekao je da je u Imigracionom centru zadržano 30 sumnjivih lica koji se predstavljaju kao migranti, da im je ograničemo kretanje dok se s parterskim službama provjerava njijov identitet.

Dodao je da je EU pala na ispitu u vezi s migrantima jer oni ulaze na zapadni Balkan preko teritorije EU, a više od 80 odsto tih ruta kontrolišu kriminalne organizacije.

Na pitanje šta je sadašnja vlast na nivou BiH uradila da se riješe te afere, rekao je da je podnesen čitav niz izvještaja uključujići milionsku korupciju, ali da Tužilaštvo BiH te predmete drži u ladici.

Rekao je da je i u slućaju “Bobar banke” i “Pavlović banke” policija sve uradila, ali da Tužilaštvo ne želi da pokrene taj predmet.

Mektić je naveo i da nema povjerenja u pravosuđe i da vjeruje da bi banjalučko tužilaštvo sakrilo dokaze u vezi s ubistvom Davida Dragičevića.

“Ako pokažu da su sposobni riješiti slučaj odmah ću im dati sve dokaze. Da li ima još ikog kome nije jasno da je Banjaluka preplavljena drogom”, rekao je Mektić.

Mektić je dodao da su tvrdnje da je u Banjaluci odranije bilo puno droge pokušaj da se zaštiti sadašnja vlast od odgovornosti.

“Zalažem se za dekriminalizaciju vrha MUP-a RS i na taj način napraviti časnu instituciju”, rekao je Mektić, javljaju Nezavisne novine.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske javno je pozvao tužilaštvo da hitno sasluša Dragana Mektića, ministra bezbijednosti BiH, u vezi sa njegovom izjavom u slučaju Davida Dragičevića.

“Njegova izjava da ima saznanja o slučaju smrti Davida Dragičevića, ali da svoja saznanja ne želi obznaniti tužilaštvu jer nema povjerenja u njih je potpuno nevjerovatna i prevazilazi sve njegove dosadašnje gluposti,”, rekao je Lukač.

Dodao je da kada jedan ministar bezbjednosti ima saznanja o teškom krivičnom djelu i neće da dostavi te podatke tužilaštvu ‘on sam prikriva i čini krivično djelo za koje mora odgovarati pred zakonom’.

Ako Mektić ne dostavi dokaze koji rasvjetljavaju slučaj Davida Dragičevića, kaže Lukač, onda snosi punu krivičnu odgovornost i Savjet ministara mora pokrenuti njegovu smjenu.

“Takođe, sramotna je njegova uloga u tom slučaju od samog početka, kao i njegov pokušaj političkog lešinarenja koji završava današnjom izjavom da je ključ rješavanja slučaja Davida Dragičevića 7. oktobar čime je Mektić u potpunosti otvorio karte u pokušaju iskorištavanja smrti jednog mladog čovjeka u političke svrhe”, istakao je Lukač.

Lukač se osvrnuo i na Mektićeve navode da Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske kontroliše tokove droge, rekavši da za to “nije iznio ni najmanji dokaz”.

“S toga ga još jednom zvanično pozivam da podnese prijavu, ali pošto Mektić zna da je lažno prijavljivanje krivično djelo onda on kaže da nema povjerenja u tužioce pa čeka oktobar da sve posmjenjuje i pozatvara, jer on je jedini pošten u BiH a svi ostali policajci i tužioci su lopovi u koje on nema povjerenja”, rekao je Lukač.

(Nezavisne novine, Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender