22. 06. 2021.
Dodik za Telegraf o slučaju “Dragičević”, Davor odgovorio

Dodik za Telegraf o slučaju “Dragičević”, Davor odgovorio

Dodik za Telegraf o slučaju “Dragičević”, Davor odgovorio

Јavnost u Republici Srpskoj i Srbiji sa velikom pažnjom prati slučaj “Davida Dragičevića”. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik za Telegraf.rs kaže da je taj tragičan slučaj skrenuo u politizaciju i da se manipuliše smrću jednog dječka. Boriću se protiv svakoga ko hoće da ukine Republiku Srpsku, pa i Davidovog oca Davora, koji to radi, zloupotrebljavajući proteste, poručio je Dodik.

Dodik kaže da je saučešće Davidovoj porodici davno izraženo i da se sastao sa ocem i majkom stradalog mladića u njihovoj kući.

– Ponudio sam im sve što je bilo potrebno. Već tada se dogodila jedna nepotrebna konferencija za štampu pripadnika policije, koji su pod pritiskom javnosti htjeli da kažu nešto da rade. Mada se zna, vezano za takve slučajeve stradanja, ne znamo još uvijek da li je u pitanju ubistvo, da ne možete da imate promptne odgovore. Nije bilo svjedoka, ne zna se ništa, da li jeste ili nije… Ostala je još uvijek dilema – rekao je za Dodik.

Predsjednik Republike Srpske smatra da je stradanje momka od 21. godinu uvijek težak udarac i za lokalnu sredinu, ne samo za porodicu.

– Našao sam u sebi razloge da odem kod njih kući. Svaku vrstu njihovog nezadovoljstva sam spreman da razumijem i podržim bilo šta. Da li su ti momci u pravu, policija koja je izašla na konferenciju za štampu i ono što je rekla i sada je ključni dokazni materijal, za sve ono što se desilo. Јoš uvijek postoji ta dilema, da li jeste ili nije. Postoji nejasnoća šta se desilo na obali te male rijeke, koja je tada bila nabujala. Da li ga je neko jurio, pa je on upao ili ga je neko stigao, pa gurnuo ili se on sam okliznuo, pa upao, to još niko ne zna. To je stvar tužilaštva, to nije moja stvar – kazao je Dodik.

Ali ističe da je bila njegova stvar i kao čovjeka i kao predsjednika, da saučestvuje tih dana u njihovom bolu.

– Otišao sam njihovoj kući i ponudio, ako mislite da ovo što je ovdje urađeno nije fer, mi smo spremni da promijenimo zbog vas ljude koji se bave tim slučajem. Pošto majka živi u Austriji i pokojnik, koliko sam čuo, ima i austrijska dokumenta, ako treba da zatražimo da ovde dođu austrijski policajci. Spreman sam da dam nalog, bez obzira, što nije uobičajno. Ali, spreman sam i na to – izjavio je predsjednik Srpske.

Dodik napominje da je to rekao u njihovoj kući i bio spreman i htio da to uradi. Kaže da je međutim njihov zahtjev bio da se postavi nova struktura u policiji.

– Oni su bili u ovoj sali kod mene i to smo dogovorili. Tražio sam od ministra, koji je to odmah učinio i postavili su ljude. Ali je ostao problem tog tužilaštva – ističe Dodik.

Predsjednik Srpske kaže da su se onda u tom bolu, koji je emotivan i snažan, ne samo za porodicu, već za cijelu sredinu, nakačile razne strukture sa različitim namjerama.

– To je tipična priča, koju smo mogli da pročitamo u studijama o obojenim ili ne znam kakvim revolucijama, u kojima se na događaj, koji izgleda potpuno nepolitičan, ali nabijen emocijama, nakači priča o tome i onda se napadnu po poravilu najniži predstavnici vlasti – policijski službenici, da bi danas došli do Milorada Dodika. To je takva geneza, to je tako napisano. Da li se to ovdje radi, mi vidimo da je isto, da li je to tako, ja ne mogu da kažem. Otac neće da prizna, jer je izmanipulisan i on smatra da je u tom pogledu nešto u pravu. Danas je ušao u to da ocjenjuju da li treba da postoji Republika Srpska ili ne. Tu negde mogu da nađem razumijevanja za očinsku bol za stradalog sina, ali ne mogu da prihvatam da se ta smrt koristi u političkim obračunima. Čak se dovodi u pitanje sama Republika Srpska. Pošto je to pitanje, moram kao političar i onaj ko je po Ustavu zadužen da zaštiti Republiku Srpsku i da o tome imam stav – izričit je Dodik.

On misli da je u pitanju snažna politizacija i da je opozicija to prihvatila kao svoju ozbiljnu pretpostavku za izbore.

– Mislim da bez obzira na sve taj slučaj treba da bude ostavljen tužilaštvu i sudovima. Podstičem tužilaštvo i sud da to čine i želio bih da se to se to što prije razriješi ukoliko je to moguće. Ili nije moguće. Јa nisam tužilac. Ali se takođe zalažem da se svaka vrsta politizacije toga izbriše i nestane. Znate vi koliko je ovde poginulo jedinica. Taj otac dođe na Skupštinu i kaže “ugasili ste mi slavsku svijeću”, a ima još jednog sina. Ima sina iz prvog braka. A kaže “ugasili ste mi slavsku svijeću”. Niko ne može da potvdi da je uopšte ikad slavio slavu. Išlo se na manipulaciju emocijama, u kojima se pokušava da se napravi to. Kada on čuje ovo, on će smatrati da sam ja saučesnik, zato što kažem “alo, čovječe, kako možeš doći pred parlament i čitavoj javnosti reći ugasili ste mi slavsku svijeću, a imaš sina”. Imaš sina, imaš ćerku – bio je direktan Dodik.

Prema njegovim riječima, bol zbog stradanja Davida je teška i niko je ne spori, ali je protiv manipulisanja njome.

– Zalažem se za otkrivanje istine. Јa to hoću i nezadovoljan sam tužilaštvom što je to tako radilo. Moralo je brže i moralo je efikasnije da radi i mora preuzeti na sebe odgovornosti. To nije moja odgovornost i nije odgovornost Vlade i parlamenta, nego isključivo tužilaštva – ukazao je predsjednik Srpske.

Dodao je da to što je tužilaštvo sporo, a ono je bez ikakvog uticaja vlasti u Republici Srpskoj.

“Ovdje to bira jedan tužilački centar u Sarajevu. Niti ih imenuje Vlada, niti ih ja predlažem, a ne smijem da kažem da nije dobar, jer bih se onda miješao u pravosuđe. Potpuno su odvojeni od nas. Izvolite uradite sve što treba. Ako je potrebna neka nova logistika, mi ćemo to obezbijediti, ali je ovo otišlo previše u politizaciju.

Govoreći o protestima zbog Davidovog stradanja, Dodik kaže da ih vlasti u Srpskoj pomno prate.

– Prvo se tu okupljao značajan broj ljudi, koji je u sukobu sa zakonom, koji su iz svog nekog razloga vidjeli da neko napada policiju, pa im je to uvijek zanimljivo. Kada smo ih identifikovali i kada su vidjeli da znamo ko su i šta su, imate elemenata, koji govore da se to plaća. Dolazak se plaća. Imate svakakve vrste špekulacije, da je otvoren račun na koji se uplaćuje pare, itd. Izvini, ali vi manipulišete smrću jednog dečka, koja je pogodila sve nas. To treba ostaviti isključivo tužilaštvu, ako to tužilaštvo nije sposobno, ja sam spreman da napravimo apel da dođe tužilac iz Austrije ili odakle oni hoće, da se pridoda timu i da se pokuša pronaći jedna objektivna istina – izjavio je prvi čovek Srpske.

Kada sam rekao ocu,”evo promijenuću sada ekipu, kaži mi šta treba još. Kaže ovo je u redu. Hoćeš li sada otići sa Trga, kaže neću, ističe Dodik.

– Znači, Trg je bio primarni cilj, a ne da se to nešto reši. On je prije mjesec dana u svakodnevnim izjavama govorio o tome, kako i ako se nađe ubica, to neće priznati. Mogu samo da kažem ono što je tužilaštvo reklo, da je otvorilo istragu o mogućem ubistvu, ali nije potvrdilo da se radi o ubistvu, da bi prije dva dana taj isti otac, da ću ja, Milorad Dodik, plakati nad kostima svoje djece – istakao je on.

Napominje da može da razumije priču o tome da je to bol čoveka, koji je izgubio sina, ali je ovo, prema njegovim riječima, otišlo predaleko.

– Ovo je neprihvatljivo i nepodnošljivo. Meni je žao, ali ne možeš da prijetiš. To shvatam kao ozbiljnu prijetnju i shvatam kao udarac. Uvijek pokušavam da nađem razloga da je nešto njegovo opravdano, ali u istom momentu, kada pomislim da se ukazuje da ću ja oplakivati kosti svoje djece, ne možete da nađete nijedan razlog za tako nešto. Mogao je da kaže da sam ja kreten, da sam loš predsjednik, da sam lopov, mogao je sve da kaže sve što se inače govorilo o Miloradu Dodiku, pa se nije dokazalo. Ali, se prvi put sučavam sa činjenicom da kaže meni i Željki Cvijanović da ćemo oplakivati koste svoje djece – istakao je predsjednik Srpske.

Kaže i da je ovo prvi put da komentariše tako nešto.

– Ili da prije dva dana napadne komandanta Istočno korpusa, koji je za Krajišnike idol i mit. Јunački mit, jer je u uslovima, kada smo mi ovdje 1992. godine bili potpuno bili izolovani, kada je stradalo 12 beba, jer nije bilo kiseonika, Novica Simić je kao komandant Korpusa u Bijeljini je dao nalog da se ide u proboj i spajanje sa krajiškim jedinicima i nama oslobdio put ka Srbiji. Sada je napadnut i taj junak. I ne samo junak, nego mit o našoj slobodi. To je otišlo predaleko – još jednom kaže Dodik i ponavlja da je teška bol izgubiti dijete:

– Ali ću reći i ovo, pa neka govore šta god hoće. Ta porodica je nažalost odrasla u nekim uslovima, koji su malo neuobičajni. Majka se udala za drugog čovjeka i odvela ćerku i ostavila toga pokojnika sa 12-13 godina. U najozbiljnim godinama, najtežim godinama za odrastanje. Da li to ima veze ili nema, to nije važno, ali je to činjenica. Hajde da pričamo o činjenicama. Pričamo o činjenima koje nisu sporne. Naravno, da se ni sa čim ne može opravdati bol, ali koliko ste vi propustili roditeljske pažnje.

Ističe da ne pravda stradanje.

– Ali, ako pričamo o odgovornosti, kako ja mogu biti odgovoran, a oni nisu. Da meni neko kaže da ću oplakivati kosti svoje djece. Cijeli život sa svojom suprugom činim da se pobjegne od poroka, da ih formiram kao ozbiljne ljude. Moja ćerka danas ima četvoro dece, moj sin ima jedno i već čeka drugo. Ozbiljni su ljudi, basve se svojim poslovama. Zbog čega da on meni sada to kaže – upitao je Dodik i zaključuje:

– Neko je spreman da ovdje kaže treba ukinuti Republiku Srpsku. Nisam za to. Boriću se za Republiku Srpsku. Boriću se protiv svakoga ko hoće da ukinu Republiku Srpsku, pa i ovoga Davora koji to radi, zloupotrebljavajući ove proteste. Јa ću se boriti protiv toga. (RTRS)

Povodom danas objavljenog intervjua predsjednika RS Milorada Dodika za beogradski Telegraf, javnosti se na grupi “Pravda za Davida” obratio i Davor Dragičević, otac 21-godišnjeg studenta Davida Dragičevića čija smrt nije razjašnjena ni nakon više od tri mjeseca.

Iskreno , kao čovjek i građanin, jako sam iznenađen takvim ponašanjem jednog zvaničnika naše zemlje, da u izjavi za jednu ozbiljnu novinsku agenciju iznosi neistine koje se dokumentovano mogu pobiti, a potom da se spušta na nivo da “trača” bračne i porodične odnose jednog običnog građanina ove zemlje. I da pri tome govori stvari o kojima očito nije dobro informisan od strane svojih saradnika, naveo je Davor Dragičević u odgovoru na navode iz Dodikovog intervjua.

– Kao prvo ,Predsjedniče, konferencija za štampu o kojoj govorite u svojoj izjavi, nije bila nepotrebna, nego skandalozna i prepuna lažnih tvrdnji, uvreda iznesenih na račun mog mrtvog djeteta i „dokaza“ koje su do danas oboreni u 100% procentu. Vi i dalje tvrdite da su to jedini relevantni dokazi, pa Vas pitam šta je po Vama relevantno u teome : putanja kretanja mog sina na osnovu video zapisa za koje su Vaši stručnjaci iz Slovenije rekli da nisu relevantni za identifikaciju mog djeteta, Vaš „toksikološki nalaz“ koji je urađen metodama nepoznatim u forenzici, jer je Vaš patolog 7 dana prije konferencije izjavio da RS nema aparate za dijagnostikovanje droga u krvi nastradalih, boravak mog sina u kući Rađena u kojoj nisu nađeni nikakvi dokazi njegovog boravka u istoj, novac koji se sam usitnio u Crkvenoj, USB koji više nigdje nije spomenut osim na toj konferenciji, ključevi od Rađenove kuće, dok ključeva od Davidove kuće (na kojima je i bio US) nema ni na slici ni u priči.

Toliko o važnosti u smislu istrage, te Vaše pres konferencije. Ona je važna samo jer nam je svima pokazala da radi na maskiranju pravog načina smrti mog djeteta i što je upravo ta konferencija napravila Trg koji Vam je sada trn u oku. Iako još uvijek ne možete da prevalite preko usta da se radi o ubistvu, moram Vas demantoviti, ali svjedoci tog ubistva postoje. I to nisu oni Vaši svjedoci koji „čuju“, ovi svjedoci su oni koji i „vide“.

Moram da Vas demantujem i u Vašoj tvrdnji , NIKADA NISTE PONUDILI DA ZATRAŽITE DOLAZAK AUSTRIJSKE POLICIJE. Tada ste obećali samo smjenu istražnog tima u koji sam iskazao opravdano nepovjerenje, ali je do te smjene došlo tek nakon više od 20 dana,a ne odmah kako ste Vi to izjavili. Istražni tim Darka Ilića smjenili ste 17.4., prilikom našeg sastanka sa Vama u Palati predsjednika. Vaša priča o zahtjevu za intervencijom Austrijske policije, jednaka je laži da je FBI bio uključen u istragu, što je svima sada već jasno da se nikada nije ni desilo, a što mi je potvrđeno u Američkoj ambasadi.

Vaš je problem što Vi u građanima koji se boje za svoju djecu i što daju podršku meni i majci Suzani u našim zahtjevima za istinom o smrti našeg djeteta, vidite elelmente obojene revolucije. U tim knjigama , po kojima kažete da se te revolucije upravo tako definišu i započinju, očito niste nikada pročitali da narod ima pravo Ustavom zagarantovano, da apeluje na ovakav način na nepravilnosti u radu institucija i to upravo sa ciljem očuvanja Ustavnog i pravnog poretka svoje zemlje, a ne rušenje kako Vi to želite da prikažete.

Ja sam , gospodine Predsjedniče, taj koji je ostao invalid braneći i gradeći ovu zemlju, u kojoj će moja djeci moći bezbjedno i mirno da žive. Gdje ste bili Vi tada? Ko je stvarao ovu zemlju, ja ili Vi? Smjena i sankcionisanje službenika koji ne rade svoj posao po slovu zakona, nije rušenje države. Državu ne čine ti ljudi, nego mi građani. Sa Davorom Dragičevićem niko ne manipuliše, pa ni Vi nećete, sa svojom izjavom da razumijete moju bol. Koliko ste Vi razumjeli moju bol ,pokazali ste svojom izjavom da ja imam još djece. Šta to znači, jedno je ubijeno, imam ih još, pa zašto dižem toliku frku ?

Davor Dragičević vodi svoju bitku za svoje dijete, a politizaciju smrti mog djeteta radite upravo Vi, od samog početka, a najočitiji dokaz toga je bilo Vaše formiranje Anketnog odbora. Kako ste sami rekli, jedini Vaš cilj u osnivanju tog odbora, nije bilo razriješenje muke u kojoj se ja i majka Suzana nalazimo već 4 mjeseca, nego da dokažete kako je „opozicija nesposobna“. Iskoristili ste moje ubijeno dijete za prepucavanja sa opozicijom i Vi se usuđujete govoriti o politizaciji slučaja.

Predsjedniče, ja sam moju slavu Đurđevdan slavio uvijek i kao čovjek, kako dolikuje, sa svojom porodicom, svojim djetetom, a ne kao Vi da od toga pravim opštenarodno veselje. Sramno je za jednog Predsjednika da uopšte nešto ovako izjavi. Moja svjeća je ugašena sa mojim sinom, jedinim koje je odraslo uz mene i koji je bio jedna duša samnom.Istrgli ste mi dušu , a ne samo ugasili slavsku svijeću. Ono o čemu ja govorim, Vi nikada nećete shvatiti, jer prije svega ne želite, a s druge strane kako Vas informišu Vaši „savjetnici“, dobro je da znate i koji je datum i koja godina, jer očito da su Vama najveći neprijatelji ti koji stoje oko Vas, a ne ja ili opozicija ili narod na ulici. Moj bol ,je moj bol, i ne očekujem od ljudi koji su dušu prodali đavolu, da razumiju tu bol.

Kažete da ne možete uticati na Tužilaštvo, a onda u istoj izjavi kažete kako ćete ako treba Vi tražiti da se dovede nezavisni tužilac iz Austrije. Nastavljate tradiciju pobijanja samih sebe u sopstvenim izjavama, kao što su i ostali činili u gotovo svim izjavama datim o smrti moga sina.

Veliki skup 7.7. je bio bolan, znam, kao i onaj 21.4., kada ste nas molili da ga ne održimo. Niste željeli svojim očima gledati onu masu svijeta koja nepodržava ovakav rad institucija. Vi umjesto da tada shvatite nezadovoljstvo naroda i postupite kao što bi svaki političar koji brine o svom narodu i svojoj zemlji, da krenete sa sankcionisanjem odgovorinih, vi prebrojavate ljude, tražite mrlje u životima ljudi koji su došli na skup, kako i ste ga okarakterisali kao skup kriminalaca , opozicije i ubačenih ljudi iz Federacije. Predsjedniče, pa da je doslo i 50 autobusa (a znamo da nije), to je tako minoran broj ljudi koji su došli sa strane. Znam da boli, ali na ulici je 7.7. bilo 80% Banjalucana. Svakoga ko je ikada pružio otpor ili organizovao proteste, Vi ste tom prilikom okarakterisali kao kriminalce. Predsjeniče, pa i Vi ste nekada organizovali proteste, da li to onda isto važi i za Vas? Ako Vi plaćate svoje glasače da izađu na izbore, ljude na ulici niko ne plaća. To će Vam potvrditi stotine ljudi koji su svakodnevno na trgu. Za takvu izjavu trebate imati i dokaz, a Vi ovako svoj narod vrijeđate da su plaćenici. Čiji? Moji?

Da, račun za pomoć u pravnim i forenzičkim poslovima meni i grupi postoji i Vi ga redovno kontrolišete. Znate Vi jako dobro koliko se nalazi na tom računu i da fening ne nedostaje sa njega, a da nije dokumentovan priznanicama za uplatu koje pravdaju svrhu, a to svakako nije plaćanje ljudi na Trgu. Ove ljude na Trgu ni ja ni Vi , Predsjedniče, ne možemo da platimo. To su ljudi, roditelji i samo im je to vodilja u njihovoj podršci meni i majci Suzani.

Ja sam rekao da neću otići s Trga kada ste promijenili istražni tim, to je jedino tačno u Vašoj izjavi, a Vi vrlo dobro znate i zašto. Ja sam na Trg stao da se pronađe KO JE UBIO MOJE DIJETE i dok se to ne otkrije i dok se ubice na kazne, ja sa Trga neću otići. Rekao sam da neću prihvatiti da mi tuđe dijete podvalite kao „ubicu“, a to nije ono što ste Vi rekli, da ja neću stati čak i ako se pronađe ubica. Ja i Vi jako dobro znamo ko su ubice moga sina i žrtvene jarce ja neću nikada prihvatiti.

Ne znam da li su Vas Vaši bajni savjetnici koji Vam prenose polovične vijesti ili dezinformacije rekli da postoje live snimci na grupi, svakog mog govora na trgu, svega što sam ikada izjavio. Uzmite Predsjedniče i preslušajte, jer ja nikada nisam izjavio da će te Vi plakati nad kostima svoje djece. Ja sam roditelj i ovo što sada radim , radim da upravo više ni jedan roditelj ne plače nad kostima svog djeteta kao ja, pa čak ni Vi Predsjedniče. Ja sam čovjek, ja nisam monstrum kao oni koji su meni istrgli dušu. Nemojte da iznosite dezinformacije, da ne kažem laži, kojih ne znam da li ste svjesni ili ne, jer očito je do sada da su Vaši savjetnici više uradili na Vašem diskreditovanju , od bilo koga drugog. Isto je urađeno i sa sinom gospođe Premijerke, čiji sin nikada nije ni jednom riječju spomenut u objavama na grupi Pravda za Davida. Sami izmišljate naše izjave i ubacujete nam u usta riječi koje nikada nisu izgovorene. Sreća. Sve se to može dokumentovati i dokazati da su ništa drugo nego obične manipulacije sa javnošću.

Ja u Vaš život ne želim da ulazim, šta su Vaša djeca, koliko djece i unučadi imate, kao ni na koji način ste Vi i Vaša djeca stekli firme koje spominjete, o kreditima koji su se podizali da bi se „dijete imalo čime baviti“, postoje institucije za koje se borimo da rade po slovu Zakona, koje će se možda nekada i pozabaviti sa tim.Moj posao to nije. Ali ne mogu da shvatim da Vi kao Predsjednik u intervju prepričavate privatni život jednog građanina. Vi niste ni bračni ni porodični savjetnik, a mislim da niste ni adekvatna osoba za to, jer porodica se ne stvara novcem, nego ljubavlju. Moje dijete , iako je bilo dijete rastavljenih roditelja, imalo je svu ljubav svijeta, imalo je oca prijatelja i majku koja je brinula da mu ništa u životu na fali, imao je sestru i brata koje je volio više od sebe, a oni su ga obasipali ljubavlju koja se ničim ne može kupiti. Nema kredita koji se može podići da bi se ta ljubav kupila.

I na kraju, od čega Vi branite Republiku Srpsku? Od koga? Od naroda? Od ratnih vojnih invalida? Od djece sa Trga? Predsjedniče , ja sam branio Republiku Srpsku, branio i odbranio. A šta ste radili Vi?

Davor Dragičević

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender