18. 01. 2021.
Brisel poručuje: Ako Kinezi budu gradili Pelješki most, nadzor će biti drastičan

Brisel poručuje: Ako Kinezi budu gradili Pelješki most, nadzor će biti drastičan

Potvrđeno: Počinje gradnja Pelješkog mosta

U ponedjeljak 30. jula počinje gradnja mosta Pelješac, potvrđeno je Jutarnjem listu u Hrvatskim cestama.

Tog će dana u Stonu predstavnici Hrvatskih cesta zastupništvu China Road and Bridge Corporation (CRBC) predati svu potrebnu dokumentaciju, otvoriće se dnevnik radova i potpisati zapisnik o uvođenju kineskog konzorcija u posao.

Time 30. jula počinje teći ugovoreni rok za gradnju mosta, koji mora biti završen za 36 mjeseci. Istog dana kineski će izvođač na gradilištu mosta postaviti ploču s osnovnim podacima o projektu.

CRBC će u posao biti uveden tri mjeseca nakon što je u Dubrovniku potpisan 2,08 milijardi kuna vrijedan ugovor o gradnji mosta Pelješac s pristupnim cestama. Ovo je već drugo uvođenje u posao konzorcija na gradilište “Pelješkog mosta”, samo što je prije 11 godina konzorcij bio domaći, a danas je kineski.

Evropska unija projekt sufinancira s 357 miliona evra, odnosno sa 85 posto prihvatljivih troškova. Ukupna vrijednost projekta premašuje 526 miliona evra, od čega su prihvatljivi troškovi malo veći od 420 miliona evra. Trenutano je u toku tender za 480 milijuna kuna vrijednu drugu fazu, a do kraja godine biće sproveden se za treću i četvrtu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender