28. 01. 2021.
Vučić: Ne volim kada lideri drugih naroda govore o ratu

Vučić: Ne volim kada lideri drugih naroda govore o ratu

Vučić o Kosovu: Tražim kompromis da nam djeca ne bi ispaštala

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže za RTS da su Albanci motivisaniji od nas Srba da štite ono što smatraju svojim. Navodi da će se sredinom ili krajem septembra obratiti naciji povodom Kosova i Metohije.

Aleksandar Vučić je rekao da zna namjere Albanaca i dodao da demografija nije na strani Srba.

“Albanci su motivisaniji od nas Srba da štite ono što smatraju svojim. Čini mi se i mislim da imamo dobru priliku da ne izgubimo sve, već da nešto i dobijemo”, napominje predsjednik Srbije komentarišući izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, koji je rekao da podjele Kosova neće biti jer je ono već malo.

Objašnjava da je poslije susreta sa američkim predstavnicima, ruskim predsjednikom Putinom, njemačkom kancelarkom Merkel, francuskim predsjednikom Emanuelom Markonom krenula histerija oko pitanja Kosova.

“Naročito poslije susreta sa Makronom, jer su shvatili da podrška Srbiji raste, da je drugačija slika u svijetu Srbije. Pažljivo smo gradili tu poziciju, mučili se da sačuvamo mir i stabilnost kao i narod na KiM”, navodi Vučić.

Neki, kaže, ne shvataju da mi moramo da mislimo od čega ćemo živeti u budućnosti.

“Zato tražim kompromis, da naša djeca ne ispaštaju, da ne moraju da pate u budućnosti i da ih ne more iste brige kao nas”, ukazuje predsjednik Srbije.

Kaže da vidi da su ga svi napali kada je onima koji neće razgraničenje sa Albancima poručio da onda ljudima kažu da se spreme da za 40 godina brane Vranje.

“A ta moja izjava je bila optimistična, to će biti za 20 godina, a ne za 40”, dodaje predsjednik.

Kaže da “ono što mi nazivamo administrativnim prelazima” Јarinje i Brnjak imamo u glavama i srcima, ali ne i suštinski.

“Јarinje i Brnjak su nas odvojili od Gazivoda. Na 200 metara od Pančićevog vrha nam ide KFOR-ova jedinica da provodi inspekciju ne znam čega”, napominje Vučić dodajući da nam podjelu Kosova niko ne nudi.

Navodi da će se sredinom ili krajem septembra obratiti direktno naciji, povod će biti Kosovo i Metohija, kada će, kaže, pokazati da su “citati pojedinih zapadnih obavještajnih službi isti kao i citati onih koji ga svakodnevno napadaju”.

“Govore o izdaju i drže patriotske pridike oni koji su proglašeni za junake u Prištini, u albanskom delu Prištine. Oni kojima govore “Hvala Đilasu, Јeremiću”. A ispod Vučića piše Vučić đavo, Vučić sotona. I onda hoćete da naučite Srbe sa Kosova da mrze mene a vole njih”, kaže predsjednik.

Dodaje da oni koji ga napadaju samo to i rade, a nijedno riješenje nisu ponudili.

Navodi da mi moramo da uradimo nešto što je u najboljem interesu naroda.

“Da li možemo da uradimo to bez podrške Amerike, Rusije – nije realno. Borićemo se za interese našeg naroda, to ljudi na KiM odlično znaju”, ističe predsjednik.

Prema njegovim rečima, imaćemo dobru budućnost u kojoj će naš narod živeti bolje, sa mnogo više fabrika, sa jasno zacrtanim putem u budućnosti.

Čini mu se da su se Srbi prvi put uplašili da neće izgubili sve jer smo naučili da gubimo sve.

Kaže da Srbi izgleda najviše vole da izigravaju žrtvu i da kukaju nad sudbinom.

“A ako nešto dobijemo, pa šta će to nama Srbima? Mi smo naučili da budemo gubitnici. Ne možemo mi da priznamo da imamo veće plate jer ćemo onda moći manje da kukamo. Taj mentalitet moramo da promijenimo”, navodi Vučić.

Odgovarajući na pitanje šta će biti 4. avgusta, kada ističe rok koji je EU dala Prištini da izradi statut Zajednice srpskih opština, predsjednik kaže da od “tog posla neće biti ništa”.

“Rekao sam još prije četiri mjeseca, nisam vidovit, ali znam te ljude. Znam ih ja, nema ništa od tog posla”, smatra predsjednik.

Dodaje da je u razgovoru sa političkim predstavnicima Srba sa KiM rekao da trenutno na vidiku nemamo nijedno rješenje za KiM.

“Razgovaramo i trudimo se da nađemo neki zajednički imenitelj. Teško ide, gotovo nikako, nastavićemo da se borimo. Rekao sam da ni sa čim neću izaći pred javnost u Beogradu dok sa njima ne razgovaram. Oni dobro znaju šta radim i šta su naši interesi na KiM”, ističe Vučić.

Ne mogu da maštam o onome što je na nebu, na Marsu i Јupiteru, kaže Vučić.

Komentarišući ostavku zamjenika sekretara Generalnog saveta Јedinstvene Rusije Sergeja Železnjaka, Vučić je rekao da zna da je Železnjak ranije istupao protiv podjele Kosova.

Govoreći o posjeti izraelskog predsjednika Ruvena Rivlina Srbiji, Vučić kaže da je za Srbiju važno da ima dobre odnose sa jevrejskom državom i napominje da su sa jevrejskim narodom uvijek imali dobre odnose.

“Kad i sami kažete da je ovo prva posjeta predsjednika Izraela Srbiji, to dovoljno govori o većem poštovanju koje zaslužujemo, ali i odnosima koje treba da gradimo u budućnosti”, navodi predsjednik, koji je ranije danas sa Rivlinom u Zemunu otvorio ulicu koje je ponijela ime po osnivaču cionizma Teodoru Herclu.

Srbija nije uvijek, kaže, saglasna o svakom pitanju, dogodi se da različito glasa u međunarodnim institucijama.

“Ali smo apsolutno saglasni da Kosovo nije priznato od strane Izraela i neće biti priznato i, s druge strane, Srbija će uvijek podržavati postojanje Izraela i to nikada nije dovođeno o pitanju”, napominje Vučić.

Ističe da je zadovoljan razgovorima sa Rivlinom.

“Vidjeli ste da su svi izraelski biznismeni bili na otvaranju ulice Teodora Hercla. Zadovoljan sam”, kaže Vučić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender