26. 01. 2021.
Željka Cvijanović u Vašingtonu: Spremni smo za saradnju

Željka Cvijanović u Vašingtonu: Spremni smo za saradnju

Željka Cvijanović u Vašingtonu: Spremni smo za saradnju

Vlada Srpske je opredijeljena za saradnju i spremna za novu fazu u američko-srpskim odnosima – poručila je premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović, u obraćanju na akademskom simpozijumu u Vašingtonu.

Kaže da joj je drago što i tamo ima mnogo ljudi koji slično razmišljaju.

“Te činjenice treba da nas podsjete da su teški trenuci sa kojima su se naši narodi suočavali tokom devedesetih bili izuzetak a ne pravilo u odnosu naša dva naroda. Zato su događaji poput ovog važni i treba da nas podsjete na važnost i neophodnost stvaranja novih odnosa”, kaže Željka Cvijanović.

Od Tesle i Pupina do Divca i Jokića – nema dijela američkog društva kojem srpski imigranti nisu dali značajan doprinos, što ne bi bilo moguće da ih Amerika nije dočekala raširenih ruku, istakla je premijerka.

Vladika istočnoamerički Irinej je podsjetio da su se Srbi i Amerikanci borili na istoj strani u dva najveća rata 20. vijeka.

“Dobro je da se 100 godina kasnije podsjetimo na to ko smo bili i šta smo činili – i kao Srbi i kao Amerikanci – i kako smo se rame uz rame borili da ostvarimo pobjedu, ne samo u Prvom, nego i Drugom svjetskom ratu”, kaže vladika Irinej.

Opozicija i bošnjačka diplomatska mašinerija nisu propustili priliku da pokušaju da obezvrijede posjetu premijerke Vašingtonu, istakao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a. Ipak, dodaje, njihova nastojanja najbolje pokazuju da Željka Cvijanović u Vašingtonu radi dobar posao za Srpsku i da konačno otvara kanale komunikacije sa onima koji uvažavaju realnosti u BiH. Među njima su i predstavnici Stejt departmenta, koji ocjenjuju da je simpozijum važan korak za budućnost dva naroda.

“Ovaj simpozijum treba da nam pomogne da sagledamo zajedničke ciljeve, razmjenu iskustava u oblasti medicine, sprečavanja i sanacije prirodnih katastrofa, sajber bezbjednosti i drugo”, poručio je Ves Mičel, američki pomoćnik državnog sekretara za Evropu.

Srbi koji su se odomaćili u Sjedinjenim Državama smatraju da srpski političari ne smiju da sjede skrštenih ruku, već da trebaju aktivno da rade na vraćanju odnosa na nekadašnji nivo.

“Treba uvijek forsirati da se što veći broj naših političara susreće sa Amerikancima, da je to jedan kontinuirani proces u kome se guraju naše teze i naše pozicije, da se razumiju, da se shvate ovdje i da se konačno prihvate”, preporučuje Branko Mikašinović, bivši novinar Glasa Amerike.

Premijerka Republike Srpske večeras završava višednevnu posjetu Americi, povodom obilježavanja vijeka od podizanja srpske trobojke ispred Bijele kuće. U Karnegi instituciji za nauku biće održan svečani prijem, koji u njenu čast organizuje Predstavništvo Republike Srpske u Vašingtonu.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender