19. 01. 2021.
Banjalučanka Nikolina Makivić među najvećim fizičarima na Sorboni

Banjalučanka Nikolina Makivić među najvećim fizičarima na Sorboni

Banjalučanka Nikolina Makivić među najvećim fizičarima na Sorboni

Banjalučanka Nikolina Makivić završila je master studije fizičke hemije za nanonauke na Univerzitetu Pariz Didro – Pariz 7, dijelu prestižne Sorbone, i trenutno sarađuje sa najvećim naučnim imenima u toj oblasti.

Banjalučanka Nikolina Makivić sarađivaće sa profesorom Žan Marijem Taraskonom, svjetski poznatim istraživačem u oblasti proizvodnje i unapređenja baterija.  Nikolina je u Francuskoj završila master studije fizičke hemije za nanonauke na Univerzitetu Pariz Didro – Pariz 7, dijelu prestižne Sorbone.

– Taraskon je u toj oblasti ono što je Kristijano Ronaldo u fudbalu. Najpoznatiji je u cijeloj Francuskoj i svijetu, a na projektima blisko sarađuje sa dvije osobe, 10 do 15 doktoranada i velikim brojem postdoktoranada – kaže Makivićeva za Srnu.

Ona navodi da je na master studijama radila na unapređenju i patentiranju sistema punjenja baterija u vodenom rastvoru i vodenim uslovima, a od oktobra treba da počne doktorske studije na sadašnjem fakultetu i čuvenom Kolež de Fransu.

Na tom koledžu predaju najbolji francuski profesori i istraživači, koji za svoje projekte dobijaju ogromna sredstva Vlade Francuske.

– Projekat na kojem treba da doktoriram za tri godine košta 100.000 evra, a drugi projekat u mojoj studijskoj grupi je 300.000 evra, što su ogromna ulaganja – otkriva Makivićeva.

Ona napominje da je njen fakultet svjetski poznat u oblasti hemije, a najbolji u oblasti elektrohemije.

– Pohađaju ga studenti i na njemu predaju gostujući profesori iz cijelog svijeta. Sa prostora bivše Jugoslavije na mom fakultetu studira još samo jedna djevojka iz Srbije – navodi Nikolina.

Iako je i stipendista Vlade Francuske, ona ističe da joj novčana podrška Vlade Srpske putem stipendije koju prima od Fonda “Dr Milan Jelić” mnogo pomaže u studiranju i stručnom usavršavanju.

– Sem spisak stipendista Fonda dovoljno govori koliko su to kvalitetni, talentovani i uspješni studenti – Svako je izvrstan i zaslužuje podršku države.

Bilo bi dobro da se stipendisti više umrežavaju među sobom i sa institucijama u Srpskoj, kao i da se naše obrazovne ustanove povezuju sa inostranim. To je vrlo lako postići, ali treba više inicijative, volje i želje s naše strane”, ocjenjuje Makivićeva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender