23. 06. 2021.
Lahajnsko podne, prirodni fenomen kada nestaju sjenke (VIDEO)

Lahajnsko podne, prirodni fenomen kada nestaju sjenke (VIDEO)

Lahajnsko podne, prirodni fenomen kada nestaju sjenke (VIDEO)

Sat otkucava podne u Honoluluu, glavnom gradu Havaja. Mjesec je jul. Turisti su već uveliko na plažama i uživaju u još jednom sunčanom danu u tropskom raju. Čini se da još jedan občan dan protiče na Havajima.

Ipak, ono čega je samo nekolicina svjesna je da trenutno u ovom gradu, a ni u ostaku arhipelaga, iz nekog razloga, nema sjenki.

Lahajnsko podne ili “Lahaina” podne, što na havajskom jeziku znači “okrutno sunce”, predstavlja prirodni fenomen koji se dešava svega dva puta godišnje na Havajima. Tačka u kojoj se Sunce nalazi u tom trenutku naziva se Sunčev zenit ili Zemljina subsolarna tačka.

To znači da sunčevi zraci tada obasjavaju na našu planetu pod pravim uglom. Zbog toga što su uglovi koji pokazuju lokaciju Sunca u odnosu na bilo koji objekat na Zemlji glavni činioci sjenki, sjenke tokom “Lahaina” podneva nestaju zbog toga što su ovi uglovi poravnati.

Ono što ovaj fenomen čini još zanimljivijim je činjenica da se priroda “igra” sa vašim čulom vida. Ljudski mozak tokom života razvija naviku da korsiti sjenke kao pokazatelje i interpretatore mnogih stvari. Neke od njih su veličina, doba dana i pokret. Odsustvo sjenki može da utiče na to da mozak teže obrađuje vizuelne nadržaje.

Zbog toga ljudi mogu steći utisak da objekti u vidokrugu plutaju ili da su kompjuterski obrađeni.

“Lahaina” popdne dešava se na Havajima uglavnom u maju i julu, dok se tačan datum razlikuje svake godine.

Međutim, ovaj fenomen nije rezervisan samo za Havaje. On se dešava u svim područjima koja se nalaze 23.5 stepeni južno i sjeverno od Ekvatora.

Pomoću onlajn mape možete vidjeti gdje se u ovom trenutku dešava “Lahaina” podne.

https://youtu.be/NlrVIaJyVFk
nationalgeographic

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender