12. 05. 2021.
“Banjalučanke” u parku “Petar Kočić”

“Banjalučanke” u parku “Petar Kočić”

Matović: Spartanskim trudom do zlatne medalje za “Banjalučanke”

Ponosan sam na uspjeh, spartanski pristup radu Ženskog kamernog hora “Banjalučanke” i osvojenu zlatnu medalju na Svjetskoj horskoj olimpijadi u Јužnoafričkoj Republici, jer je repertoar sa kojim smo nastupili zahtjevan i traži veliku posvećenost da bi se dobio željeni efekat, rekao je Srni dirigent ovog hora Mladen Matović.

Matović ističe da je očuvanje tradicije srpskog naroda jedan od značajnih ciljeva i dio misije rada ovog hora, uz konstantno nastojanje da kroz koncerte i nastupe doprinesu popularizaciji horske muzike.

“Repertoar sa kojim smo nastupili na takmičenju obuhvata umjetničke kompozicije naših poznatih autora, koje su inspirisane tradicionalnom muzikom ili su to stilizovane i namjenski aranžirane melodije tradicionalne muzike za četvoroglasni ženski hor bez instrumentalne pratnje”, rekao je Matović.

On je naveo da je Svjetska horska olimpijada u Јužnoafričkoj Republici najveće i najcjenjenije svjetsko horsko takmičenje – “izazov svih izazova” za svaki horski ansambl na svijetu.

Prema njegovim riječima, ovo takmičenje je okupilo više od 300 horova iz 62 zemlje, pa samo učešće na jednom tako planetarno značajnom događaju predstavlja izuzetnu privilegiju i čast.

Koliko je truda i energije uloženo, dodaje on, govori činjenica da je ansambl sa intenzivnim pripremama počeo već u prvim danima januara, da bi dva mjeseca prije samog takmičenja probe održavao i po četiri puta sedmično.

“Znao sam da je ansambl spreman, ali muzika je vremenska umjetnost i sve je uvijek stvar trenutka i kako će se odreagovati u datom momentu. Ponosan sam na čitav ansambl koji je tokom svih dana takmičenja, kao i u periodu priprema imao spartanski pristup radu”, istakao je Matović.

On je napomenuo da je tradicionalna muzika bez instrumentalne pratnje takmičarska kategorija u kojoj ovaj hor nastupa sa mnogo samopouzdanja, te napomenuo da je repertoar ansambla žanrovski vrlo raznovrsan, te da se kreće od kompozicija starih majstora renesanse, pa sve do zahtjevnih djela savremene vokalne literature domaćih i stranih autora.

Navodeći da je ovo peto uzastopnno učešće “Banjalučanki” na Olimpijadi, a treće uzastono osvajanje zlatne medalje u najvišem rangu takmičenja, Matović je istakao da koliko god je teško doći do velikih rezultata, još je teže održati visok izvođački nivo i kontinuitet kvalitetnih internacionalnih nastupa.

“Najvažnije je što smo ovim posljednjim odličjem potvrdili ozbiljnu rezultatsku konstantu `Banjalučanki`, koja traje već 10 godina i zahvaljujući kojoj se nalazimo na zvaničnoj rang-listi 50 najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije”, rekao je Matović.

Prema njegovim riječima, Ženski kamerni hor trenutno u prvoj postavi ansambla broji 27 članica, dok ima i posebnu grupu novih članova, kojih u ovom trenutku ima 15.

“Nakon veoma zahtjevnog takmičenja i dugotrajnih priprema, slijedi mala pauza, a već u septembru nastavljamo sa pripremama za narednu koncertno-takmičarsku sezonu”, najavio je Matović.

On je podsjetio da je broj nagrada osvojenih u prethodnih deset godina veliki, ali da su najznačajnija zlata osvojena na etabliranim evropskim takmičenjima u Lincu, Veneciji, Malti, Budimpešti, te Barseloni, Magdeburgu, Amsterdamu i Kalamati.

“Osim njih, posebno se ističu srebrne medalje na horskim olimpijadama u Kini i SAD, te zlatne olimpijske medalje osvojene u Rigi, Sočiju i Јužnoafričkoj Republici”, naglasio je Matović.

On je napomenuo da svi dosadašnji rezultati ne bi bili mogući bez svesrdne podrške, pomoći i razumijevanja, prije svega, kabineta predsjednika Republike Srpske i Grada Banjaluka, te velikog broja prijatelja hora koji su prepoznali rad i sveukupni doprinos “Banjalučanki” kulturnoj i globalnoj afirmaciji ovih prostora.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender