15. 05. 2021.
Sutra u Banjaluci radionica o upravljanju dronovima

Sutra u Banjaluci radionica o upravljanju dronovima

Uskoro pravilnik o upotrebi dronova u BiH

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) uskoro će, u saradnji s nadležnim organima, usvojiti pravilnik o upotrebi vazduhoplovstvnih sistema na daljinsko upravljanje.

Pravilnik će korisnicima dronova dati tačne smjernice i propisane mjere letenja. Klix piše da je pravilnik pri samom kraju izrade “Radilo se na upoređivanju s pravilnikom Evropske agencije za sigurnost u vazduhoplovstvu koji bi takođe uskoro trebao biti usvojen. Naš pravilnik je u tehničkoj izradi. Potrebno je da se završi njegovo lektorisanje i potom će se objaviti u službenom listu“, tvrdi Aleksandar Lalović, stručni saradnik za odnose s javnošću u BHDCA-u.Usvajanje pravilnika o regulaciji upotrebe dronova traje skoro tri godine. Njegovo usvajanje predložio je Jurica Kolobarić koji se bavi pružanjem usluga snimanja iz vazduha uz pomoć specijalne bespilotne letjelice, a u svrhu sprečavanja narušavanja bezbjednosti bespilotnim letjelicama.Kolobarić je ranije kazao kako nije normalno stanje u kojem svako može kupiti dron, letjeti ljudima iznad glave te narušavati njihovu bezbjednost i privatnost.Pravilnik koji će biti usvojen u narednim danima daće tačne smjernice, uputstva i pravila korištenja dronova.

Biće propisano kad, gdje, ko i u kojim uslovama može upotrebljavati dronove u vazdušnom prostoru BiH. Takođe će biti definisano i u kojim periodima dana će se moći letjeti te koje vrste dronova će se moći koristiti na koji način, od onih najlakših, do onih koji mogu dostizati velike visine. Svi faktori će biti definisani kroz pravilnik“, pojasnio je Lalović.Kada je riječ o kupovini dronova, Direkcija neće uticati na to, ali će biti definisano ko može upravljati dronom. Tako, naprimjer, najniže kategorije dronova neće moći koristiti osobe ispod 16 godina.
Korisnici droova stoga će u budućnosti morati imati određeni nivo poznavanja vazduhoplovnih propisa.Do sada su odobrenje za korištenje dronova od BHDC-a tražili samo ljudi koji rade na velikim visinama. BHDCA godišnje ima tek od deset do 15 zahtjeva za operacije dronovima, dok je korisnika ovih letjelica daleko više u našoj zemlji.
Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender