18. 05. 2021.
Studentkinja generacije prodaje knjige na ulici

Studentkinja generacije prodaje knjige na ulici

Studentkinja generacije prodaje knjige na ulici

Iako je bila studentkinja generacije na Odsjeku za ruski i srpski jezik i književnost banjalučkog Filološkog fakulteta, s prosjekom ocjena 9,89, Galina-Marija Vukajlović ne može naći posao.

Kako bi zaradila novac, ona prodaje knjige na uličnom štandu u centru Banje Luke. Do sada je bezuspješno konkurirala za brojne poslove.

“Nezaposlena sam otkad sam završila fakultet, to je bilo u oktobru 2017. godine. Radim stalno nešto, snalazim se, držala sam neke kurseve u Modriči tri mjeseca, sada radim ovdje nekih dvadesetak dana, uglavnom držim časove privatno ruskog, prevodim neke tekstove, ali to je sve tako, s vremena na vreme“, ispričala je za Radio Slobodnu Europu Galina-Marija Vukajlović.

Kaže kako nije imala iluzije o lakom pronalaženju posla u struci. Ipak, priznaje da je pomalo razočarana zbog uzaludnog konkuriranja.

“Kada sam upisivala fakultet nisam previše računala s tim da će biti posla u školama, nadala sam se da će biti mjesta u nekim firmama, organizacijama, pošto sve više ruskih firmi dolazi ovamo, tako da i dalje se nadam da bi tu moglo da nešto bude, ali trenutno i tu sam pokušavala i, na žalost, nema, niko mi se nije ni javio“.

Dok čeka kupce i mašta o klimatiziranoj prostoriji čita Falkonesovu Katedralu na moru“ a preporučuje Pekićev Novi Jerusalim.

Prema podacima državne agencije za rad iz maja 2018. godine u Bosni i Hercegovini je bilo 475.000 nezaposlenih osoba, javlja Buka.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender