15. 01. 2021.
“Tači sipa so na žive rane”

“Tači sipa so na žive rane”

Tači: Neće biti podjele Kosova već samo pripajanja Preševske doline Kosovu

Predsjednik Kosova Hašim Tači je danas izjavio kako njegov stav o korigovanju granica između Kosova i Srbije podrazumijeva odbijanje svake pomisli o podjeli Kosova ali uključuje zahtjev za pripajanje Preševske doline Kosovu.

“Јa ističem da ću u okviru korigovanja granica jasno reći ‘ne’ podjeli (Kosova) i ‘da’ pripajanju Preševske doline Kosova”, kazao je kosovski predsjednik u intervjuu za Glas Amerike, program na albanskom jeziku.

“Ni u kakvim okolnostima, ni pod kojom cijenom, ni od koga se ne može nametnuti podjela Kosova, ali istovremeno treba da budemo svjesni da će se obilježavanje granice između Kosova i Srbije dogoditi, ili će biti korekcija granice”, kazao je Tači i dodao da korigovanje granica ne predstavlja nikakav domino efekat za Kosovo ili region.

Prema njemu to podrazumijeva da se konačno u dijalogu koji će se dogoditi odrede granice između Kosova i Srbije i da na tome treba da rade zajedno sa međunarodnim faktorima.

“Međutim, zahtjev predstavnika Preševske doline da ostvare svoje pravo iz Deklaracije iz 1992. godine, da se pripoje Kosovu, je nešto što je realno i ono će se naći na stolu dijaloga kako bi se jednom zauvijek riješilo”, kazao je Tači.

On je ponovio da će konačni sporazum biti okončan međusobnim priznanjem, da neće biti smetnji za učlanjenje u Ujedinjene nacije i da jedino takvim završetkom konačni sporazum ima smisla.

“Kažem da će biti vrlo težak proces, bolan, ali želim da se nadam da će biti pobjednički, biće balansirani sporazumom obje strane koji će biti prihvatljiv i za EU, SAD i NATO. Dobrovoljni sporazum strana, Kosova i Srbije, koji neće moći da bude odbijen i biće prihvatljiv i od međunarodnog faktora i protiv koga niko ne može da bude, niti će biti”, kazao je Tači.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender