19. 01. 2021.
Cvijanović uputila čestitku svim građanima Banjaluke

Cvijanović uputila čestitku svim građanima Banjaluke

Cvijanović: Postoji garancija za povećanje plata radnika u realnom sektoru

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Banjaluci da postoji garancija da će biti uvećane plate radnika u realnom sektoru Srpske, jer je prošlog mjeseca u Narodnoj skupštini usvojen set zakona kojima se to obezbjeđuje.

Cvijanovićeva je podsjetila da su propisane i predviđene određene sankcije za poslodavce koji uvećanje plata, eventualno, ne bi izvršavali.

Ona je rekla da će se kontrola vršiti na više načina, pa i prilikom podnošenja poreske prijave.

– Te će stvari biti vrlo jasne i vidljive, a svi naši radnici, ukoliko uoče bilo kakav nedostatak ili budu izuzeti iz ovog, imaju sagovornika u Vladi i institucijama poput Inspektorata da se preduzmu konkretne aktivnosti na tom planu – navela je premijerka Srpske.

Cvijanovićeva je ocijenila da je Vlada sa poslodavcima postigla dobar sporazum, te da su oni zainteresovani da plate rastu.

– Ovo je nešto što njima omogućava da obezbijede povećanje plata, a da oni nisu na šteti. Dakle, sredstva koja bi uplaćivali u budžet ići će za plate radnika i Vlada će biti apsolutno netolerantna prema bilo kome /poslodavcu/ ko izigra jedan ovakav dogovor. Uostalom, to nije samo stvar izigravanja, već on mora da snosi sankcije – poručila je Cvijanovićeva.

Narodna skupština Srpske usvojila je u julu, po hitnom postupku, set zakona čije izmjene i dopune rezultuju povećanjem plata svih zaposlenih u Srpskoj.

Tom prilikom usvojeni su zakoni o izmjenama i dopunama zakona o radu i o porezu na dohodak, zakoni o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske, u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske, u oblasti prosvjete i kulture, u javnim službama Srpske, u institucijama pravosuđa, u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Srpske, te Zakon o platama i naknadama sudija i javnih tužilaca u Srpskoj.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender