18. 05. 2021.
Oslobođen Ramuš Haradinaj

Oslobođen Ramuš Haradinaj

Haradinaj: Granice Kosova se mogu promijeniti samo ratom

Granice se mogu promijeniti samo ratom, poručio je danas kosovski premijer Ramuš Haradinaj i dodao da se protivi podjeli Kosova ili “korekciji granice” sa Srbijom.

– Granice se postavljaju ratom, samo će ih rat promijeniti. Svi Albanci bi voljeli da se Preševo pripoji Kosovu, ali znate da su granice postavljene sa ulaskom NATO, deset hiljada ljudi je poginulo zbog tih granica, ne možete se igrati sa granicama – rekao je Haradinaj poslije sastanka kosovske vlade.

Istovremeno, kosovski predsjednik Hašim Tači poručuje da podržava “preispitavanje granica” sa Srbijom jer to smatra jedinom mogućnošću da se Preševo, Bujanovac i Medveđa pripoje Kosovu.

– Da budem sasvim jasan, ja sam vremenom odbacio opciju podjele i razmjene teritorija, ovdje pričam samo o preispitivanju, odnosno korekciji granice mirovnim putem i to za dobrobit Kosova – napisao je Tači na Fejsbuku.

Tači tvrdi da protivnici ovog prijedloga vrše propagandu za podjelu i razmjenu teritorija i navodi da u toj situaciji građani Kosova treba na referendumu sami da odluče ko je u pravu i koja je opcija u interesu Kosova.

Kako prenosi RTK2, Haradinaj se zahvalio komandantu američkih snaga Kfora Niku Dučiću, kojeg je nazvao “Amerikancem kosovsko-srpskog porijekla”, na “dobro obavljenom poslu u blizini jezera Gazivode”, javlja Tanjug.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender