02. 03. 2021.
Radovi od 760.000 KM: Škola u Boriku dobija novo ruho

Radovi od 760.000 KM: Škola u Boriku dobija novo ruho

Radovi od 760.000 KM: Škola u Boriku dobija novo ruho

Do početka nove školske, godine Osnovna škola „Vuk Stefanović Karadžić“, u naselju Borik, dobiće potpuno novo ruho, nakon što su, uz pomoć međunarodnih donacija, otpočeli obmni radovi na „utopljavanju“ školskih prostorija, u okviru najobimnije rekonstrukcije u posljednjih nekoliko decenija.

Radove na obnovi škole danas su obišli i gradonačelnik Igor Radojičić i ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Srebrenka Golić, pošto je, izvorno, riječ o projektu „Energetska efikasnost u BIH“ koji provode ovo ministarstvo i Svjetska banka.

Škola u Boriku jedna je od 19 školskih ustanova na području grada koja će biti rekonstruisana ove godine, u okviru radova vrijednih 2,5 miliona maraka.

– Ovdje, u Boriku, radovima na ovoj školi mogu biti zadovoljni svi, i djeca, i roditelji i nastavnici, jer će uslovi biti značajno poboljšani. Ovo je jedan od najvećiih projekata kada su u pitanju školski objekti, a po obimu i vrijednosti, vjerovatno će najveći projekat biti buduća dogradnja Osnovne škole „Branko Radičević“ na Starčevici. Nažalost, prvi tender za dogradnju je pao i biće ponovoljen, što će neminovno dovesti do kašnjenja i posao neće biti završen do početka školske godine, kako je bilo planirano. Pored toga, u toku je i zahvat na OŠ „Jovan Cvijić“ gdje se privodi kraju projekat energetske efikasnosti, dok bi na školi „Desanka Maksimović“ u Dragočaju uskoro trebalo da počnu isti radovi. Takođe, uskoro nas očekuju i obimni radovi na rekonstrukciji Tehničke škole – rekao je gradonačelnik.

Ministar Srebrenka Golić je kazala da su prilikom obnove ove škole ispoštovani svi građevinski standardi, te precizirala da vrijednost projekta iznosi 760.000 KM.

– Veliki doprinos realizaciji projekta energetske efikasnosti u ovoj školi dala je Vlada Švedske, odnosno Švedska razvojna agencija (SIDA), te je preko UNDP-a počela sanacija. Projekat podrazumijeva zamjenu spoljašnje stolarije, termičku izolaciju kompletnog objekta i sanaciju krova gdje je to potrebno – rekla je Golićeva.

Direktor OŠ „Vuk S. Karadžić“ Tatjana Vilendečić, izrazila je zadovoljstvo zbog početka sanacija centralne škole u Boriku, ali i njihovog područnog odjeljenja u Česmi gdje je u toku dogradnja učionica.

– Školu pohađa 660 učenika u centralnoj školi u Boriku i 120 u područnom odjeljenju Česma, uz napomenu da ovaj prostor koriste i Muzička škola te Gradski tamburaški orkestar. Očekujemo da svi radovi budu završeni do početka školske godine – zaključila je Vilendečić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender