12. 05. 2021.

Ministarstvo: Šarović sebi pripisuje tuđe zasluge za izvoz voća u Rusiju

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske saopštilo je da je Vlada Srpske snažnim podsticanjem voćarstva podigla proizvodnju na 102.000 tona, sa ukupnom vrijednošću od 178 miliona KM u periodu od 2013. do 2017. godine i voćare raznim podsticajnim mjerama pripremila da mogu izvoziti svoje proizvode, baš kao i u slučaju mljekara.

Reagujući na izjavu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića uoči današnjeg sastanka sa izvoznicima voća, koji je zasluge za ponovni izvoz u Rusiju pripisao angažmanu Ministarstva na čijem je čelu, iz Ministarstva poljoprivrede poručuju Šaroviću da bi morao znati i da BiH ne bi imala nikakvu prohodnost proizvoda prema Rusiji da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nije obezbijedio upravo te izvozne kanale, preko Republike Srpske.

“Zato niko nema pravo, a posebno ne Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, da sebi pripisuje zasluge za izvoz voća u Rusiju, kada brojke govore da izvoz voća iz Republike Srpske ima kontinuiran rast, te da je u 2017. godini on bio za 52 odsto veći u odnosu na petogodišnji prosjek”, naglašavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

U saopštenju se ističe da je Vlada Srpske u posljednjih nekoliko godina investirala znatna sredstva u voćarskom sektoru, pa je tako samo u periodu od 2013. do 2017. godine uloženo oko 22 miliona KM ili prosječno godišnje oko pet miliona KM, s ciljem da se poboljša domaća ponuda i obezbijedi izvoz.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske poručuju da bi zajedničke institucije BiH, u ovom slučaju Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, trebalo više da se bave uređenjem spoljnotrgovinskog poslovanja, koje postaje limitirajući faktor za mnoge privredne subjekte, a posebno agrarni sektor, javljaju Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender