12. 05. 2021.
Samanta na odlasku: O Dodiku, Putinu, Balkanu…

Samanta na odlasku: O Dodiku, Putinu, Balkanu…

Vašington uvodi nove sankcije Moskvi

Nove američke sankcije Rusiji zbog navodne upotrebe hemijskog oružja u britanskom Solsberiju stupiće na snagu 22. avgusta, saopštio je Stejt department SAD u srijedu.

Stejt department je precizirao da se nove sankcije uvode zbog „korišćenja agensa nervno-paralitičke supstance ‘novičok’ u Solsberiju protiv državljana Ruske Federacije, mimo međunarodnog prava i Konvencije o zabrani korišćenja hemijskog oružja“.

Početkom marta u Solsberiju su otrovani bivši dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija. London je za pokušaj ubistva otrovnom supstancom A-234 optužio Rusiju, što Moskva kategorički negira.

Ministarstvo finansija Rusije: Ne plašimo se novih američkih sankcija

Ministarstvo finansija Rusije skeptično je prema mogućnosti da se sankcije SAD prošire na ruski državni dug: te vijesti su veoma loše za inostrane vlasnike federalnih obveznica. Takve inicijative su se mogle čuti i ranije, ali ipak nisu prošle, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

„Danas se rusko finansijsko tržište ponovo našlo pod pritiskom usljed vijesti o zakonodavnim incijativama američkih parlamentaraca koji predlažu suštinsko proširivanje sankcija Rusiji, između ostalog, na suverene obveznice Rusije“, navelo je Ministarstvo.

Prošle sedmice grupa uticajnih senatora SAD podnijela je na razmatranje Kongresu SAD nacrt zakona o novim antiruskim mjerama, uključujući sankcije protiv novog državnog duga Rusije i ruskih državnih banaka.

„Prethodne inicijative ove vrste u vezi s ruskim državnim obveznicama nisu uspjele, a Ministarstvo finansija SAD je u svom izvještaju Kongresu ukazalo na negativan efekat za američke investitore u slučaju da takva odluka bude donijeta“, navelo je Ministarstvo.

U saopštenju je navedeno da će potražnja unutrašnjih investitora biti dovoljna za ispunjavanje programa unutrašnjih zajmova, čak i bez učešća inostranih investitora, u slučaju da američke sankcije budu proširene na državni dug Rusije.

„Potpuno smo solidarni s Bankom Rusije, prema čijim je procjenama potražnja unutrašnjih investitora dovoljna za ostvarivanje državnih zajmova u planiranom obimu, čak i bez aktivnog učešća stranaca na tržištu federalnih obveznica“, navedeno je u saopštenju.

Nova američka inicijativa izazvala je slabljenje rublje, ali to, prema ocjeni Ministarstva finansija, neće spriječiti ispunjavanje programa unutrašnjih pozajmica.

(Sputnik)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender