12. 05. 2021.
Ekološko-turistički festival “Dani Vrbasa” 23. i 24. avgusta

Ekološko-turistički festival “Dani Vrbasa” 23. i 24. avgusta

Ekološko-turistički festival “Dani Vrbasa” 23. i 24. avgusta

Šesti ekološko-turistički festival „Dani Vrbasa“ biće održan 23. i 24. avgusta u bašti banjalučkog motela Ortodoks, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Festival će biti izložbeno – sajamskog karaktera, a posjetiocima će se predstaviti učesnici festivala čiji štandovi će pokriti teme ekologije/biologije, reciklaže, turističke ponude našeg grada, a biće tu i proizvođači organske hrane i kozmetike sa prostora RS i BiH. U saradnji sa obrazovnim ustanovama, te javnim preduzećima i kompanijama u realnom sektoru koji apostrofiraju društvenu odgovornost, pripremljena je ekološka radionica  čija tematika će zadovoljiti znatiželju populacije od 7 do 77 godina.

– Slijedeći dosadašnji put organizacije festivala koji, pored ekološkog, ima turistički značaj, proširili smo naš entuzijazam na promociju potencijalnih turističkih proizvoda koje bismo u dogledno vrijeme valorizovali i predstavili kao značajan segment banjalučke turističke ponude – kažu u Udruženju građana „Grin Vrbas – Zeleni Vrbas“, koje organizuje ovaj festival.

Direktor Turističke organizacije Banja Luka, Irena Radojević, rekla je da će posebno biti promovisano „Banjalučko kolo“ – neizostavna i neobična ribolavačka alatka naših ribolovaca.

– Biće urađeni privjesci i suveniri u obliku „Banjalučkog kola“, a mi ćemo u budućnosti nastojati da to razvijamo kao još jedan od naših turističkih proizvoda. Zbog svoje jedinstvene izrade, zbog toga što ne postoji nigdje u svijetu, donijeli smo odluku da se uvrsti u našu ponudu. Kao novi turistički proizvod od ove godine najavljujem i akvarijum koji se nalazi u prostorijama Prirodno – matematičkog fakulteta  Univerziteta u Banjoj Luci – navela je Irena Radojević.

Direktor preduzeća Hidoelektrane na Vrbasu, Nedeljko Kesić, rekao da podržavaju ovu manifestaciju te naglasio da stalno vrše čišćenje plutajećeg otpada, ali da ekološka svijest još uvijek nije na potrebnom nivou kako bismo Vrbas u potpunosti zaštitili od otpada.

– Redovno čistimo jezero HE „Bočac“ i to četiri puta godišnje, ali čišćenje Vrbasa mora biti obaveza i opština u Federaciji BiH. Na granici između Jajca i Mrkonjić Grada, na eko mreži, nalazi se velika količina smeća i HE „Bočac“ je raspisala tender za uklanjanje tog otpada kako ne bi došao do Banje Luke – kazao je Kesić.

Andrija Žunić iz Sportskog ribolovnog društva Banja Luka, rekao je da se ovo društvo po prvi put uključuje u festival „Dani Vrbasa“ , te da će u okviru ove manifestacije prezentovati  ribolovačku alatku „Banjalučko kolo“ i obučavati djecu starosti od osam do 14 godina o načinu primjene i rukovanja ovom alatkom.

Zorana Kuzmanović iz preduzeća „Vodovod“ je rekla da ovo preduzeće isporučuje higijenski ispravnu vodu našim sugrađanima i da će ove godine na festivalu održati  radionicu sa banjalučkim osnovcima, koji će pokazati kako oni vide značaj očuvanja rijeke Vrbas.

Organizator festivala „Dani Vrbasa“ je udruženje građana „Zeleni Vrbas“, u saradnji sa Turističkom organizacijom Banja Luka, banjalučkim Vodovodom, Sportskim ribolovnim društvom Banja Luka i Prirodno-matematičkim fakultetom. Festival je podržao i Grad Banja Luka.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender