19. 06. 2021.
Susret gradonačelnika Beograda i Banjaluke

Susret gradonačelnika Beograda i Banjaluke

Susret gradonačelnika Beograda i Banjaluke

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, razgovorao je danas u Beogradu sa novoizabranim gradonačelnikom tog grada Zoranom Radojičićem.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru, dvojica gradonačelnika razmijenili su iskustva, napravili pregled trenutnog stanja i u Banjoj Luci i u Beogradu, te razgovarali o zajedničkoj saradnji.
-Nadam se da ćemo i lično na mjestima koja obavljamo, našim gradovima pomoći da se razvijaju – kazao je gradonačelnik Banje Luke.

On je istakao da se Grad Banja Luka nalazi u jednom uzletu.

-Ova godina je karakteristična jer imamo 30 miliona KM ulaganja u javni sektor, infrastrukturu i komunalne poslove u raznim segmentima, od vodosnabdijevanja do saobraćajne infrastrukture – kazao je banjalučki gradonačelnik i dodao da Banja Luka priprema strategiju razvoja grada i prvi akcioni plan „zelenog grada“.

-Mogli smo i o tome da razmijenimo iskustva pošto imamo slične probleme zaštite životne sredine i možemo pratiti jedni druge šta su dobra iskustva i da ne načinimo greške. Banja Luka ima i jedan kapitalni projekat, koji se tiče prečišćavanja otpadnih voda i mnogo razmišljamo o tome kako nastaviti taj posao jer su potrebna značajna ulaganja. I u tom segmentu, su nam bitna iskustva iz Beograda – kazao je prvi čovjek Banje Luke.

Istakao je da je Banja Luka kandidat za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

-Nastojaćemo da ako dobijemo tu titulu, da postanemo regionalni centar kulture. U Banjoj Luci su Beograd i Srbija uvijek viđeni kao veoma važni i u kulturnoj razmjeni. Sarađuju i naše obrazovne i druge institucije, i dalje ćemo pratiti pojedina iskustva iz Beograda, poput elektronskog izdavanja građeivinskih dozvola. Banja Luka je uvela jednošaltersko izdavanje dozvola i krajem godine očekujem da uđemo u pilot projekat, koji će biti sličan onome što Beograd radi. Pratimo i urbano planiranje u jednoj i u drugoj sredini – zaključio je gradonačelnik Banje Luke, koji je kolegu iz Beograda pozvao da posjeti grad pobratim.

Gradonačelnik Beograda kazao je da mu je zadovoljstvo i čast što je imao priliku da ugosti gradonačelnika Banje Luke.

-Govorili smo o projektima koji se trenutno planiraju i rade u Beogradu, o inicijativama koje imamo, načinu organizovanja našeg grada, a s druge strane kolega iz Banje Luke nam je govorio o svojim iskustvima, koja su mi dobrodošla. Razgovarali smo i tome kako da unaprijedimo naš rad i našu zajedničku saradnju – istakao je beogradski gradonačelnik.

On je podsjetio da Beograd i Banja Luka već imaju dugu tradiciju prijateljstva i saradnje, tako da je ovo samo početak dalje i djelotvorne saradnje dva bliska grada, koja su, kako je rekao, povezana u svakom pogledu.

-Pominjali smo i skorašnju manifestaciju „Kočićev zbor“, koja će se dešavati kako u Banjoj Luci tako i u Beogradu, i to je samo jedan od zajedničkih poslova koji  nam predstoji. Svakako, dotakli smo se i problema koje imamo u radu i načina njihovog rješavanja – kazao je gradonačelnik Beograda.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender