20. 04. 2021.
Za dva đaka malo prosječna plata

Za dva đaka malo prosječna plata

Za dva đaka malo prosječna plata

Do početka nove školske godine ostalo je manje od mjesec, a dok se đaci raduju povratku u klupe, roditelji su na mukama, jer za opremanje jednog školarca treba nekoliko stotina maraka, a prosječna četvoročlana porodica koja školuje dvoje djece moraće izdvojiti znatno iznad prosječne plate.

Školska groznica, koja će mnogima u RS isprazniti novčanike, polako se zahuktava, a osim nabavke udžbenika i školskog pribora, trošak predstavlja i kupovina mjesečnih karata, opreme za fizičko vaspitanje, kao i nove odjeće i obuće. Kada se nakon kupovine svega podvuče crta, mame i tate će za opremanje dvoje školaraca potrošiti više od 850 KM, koliko je iznosila prosječna junska plata u Srpskoj.

Samo za kupovinu kompleta udžbenika za osnovnu školu roditelji, osim onih čija djeca pohađaju prvi i drugi razred, moraće da izdvoje od 93,50 KM, koliko košta najjeftiniji komplet i to za peti razred osnovne škole, pa do 163 KM, koliko koštaju udžbenici za osmi razred.

Kada je riječ o školskom priboru, u knjižarama kažu da je, uključujući torbu, pernicu, sveske, blokove i drugo, za kupovinu u prosjeku potrebno oko 200 maraka.

– Pribor nije skup, ali s obzirom na to da ga treba dosta, nabere se mnogo novca. Najveća investicija je torba, koja u prosjeku košta oko 50 KM – rekla je prodavačica u banjalučkoj knjižari “Papirus”. Ističe da zbog slabe ekonomske situacije većina roditelja kupuje najjeftiniji pribor.

– Kad su u pitanju niži razredi roditelji toliko ne obraćaju pažnju na cijenu, jer djeci treba svega par svezaka i olovaka, međutim kad su u pitanju stariji školarci, kojima treba znatno više pribora, mahom se bira jeftiniji – navela je ona i dodala da mnogi roditelji udžbenike kupuju na rate.

Kad je u pitanju kupovina osnovne garderobe i obuće za jesen, roditelji će morati da izdvoje minimalno 300 KM. Pantalone koštaju četrdesetak maraka, jakna oko 50, trenerke i duksevi minimalno po 40 maraka, a patike i cipele oko 70 KM.

Zbog svega toga mnoga domaćinstva u Srpskoj jesen dočekuju sa strahom. Snežana J. iz Laktaša, majka troje djece, od kojih je dvoje školaraca, ističe da su troškovi polaska u školu preveliki za roditelje sa prosječnim primanjima.

Iako i suprug i ja radimo i imamo solidne plate, opremanje za školu nam stvara veliki stres. Djeca većinom nasljeđuju udžbenike jedni od drugih, ali pribor i garderobu im uvijek kupujemo. Nisam još kupila ni pola onoga što im treba, a potrošila sam više od 500 KM – ispričala je ova majka.

Cijene udžbeničkih kompleta sa udžbenicima engleskog jezika i pravoslavne vjeronauke (u KM)

treći razred – 104

četvrti razred – 95

peti razred – 93,50

šesti razred – 130

sedmi razred – 134

osmi razred – 163

deveti razred – 152

Cijene školske opreme (u KM)

školske torbe 19,50 – 80

pernice 8,50 – 23

male sveske 0,50 – 1,60

velike sveske 1 – 2,50

grafitne olovke 0,30 – 0,80

bojice 1,80 – 7,10

flomasteri 1,70 – 5,50

gumice 0,40 – 1,90

šestari 1,10 – 3,50

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender