12. 05. 2021.
Medvedev: Pooštravanje sankcija Moskvi – objava ekonomskog rata

Medvedev: Pooštravanje sankcija Moskvi – objava ekonomskog rata

Medvedev: Pooštravanje sankcija Moskvi – objava ekonomskog rata

Moskva će bilo kakve sankcije Vašingtona usmjerene ka bankarskom poslovanju tretirati kao objavu ekonomskog rata, izjavio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

Medvedev je tokom posjete rezervatu Kronotski na ruskom poluostrvu Kamčatka rekao da će Moskva na takve mjere odgovoriti svim ekonomskim, političkim i drugim sredstvima.

“Ukoliko SAD uvedu nešto kao što je zabrana bankarskog poslovanja ili upotreba neke valute, tretiraćemo to kao objavu ekonomskog rata i moraćemo prikladno da odgovorimo, ukoliko je to potrebno. Naši američki prijatelji ne bi trebalo da se zavaravaju u vezi s tim”, upozorio je Medvedev.

Medvedev je podsjetio da Rusija ima dugu istoriju “preživljavanja” ekonomskih sankcija i da nikada u prošlosti nije podlegla pritisku.

“Naša zemlja već stotinu godina živi pod konstantnim pritiskom koji se vrši sankcijama”, rekao je ruski premijer i dodao da SAD i njihovi seveznici uvode sankcije kako bi smanjili globalnu konkurenciju, kao što je to slučaj sa udarom na izvoz ruskog gasa u Evropu.

Medvedev je podsjetio na činjenicu da SAD simultano uvode sankcije i Kini i da je cilj Rusije da se suprotstavi uvođenju sankcija, javila je “Raša tudej”.

Stejt department je u srijedu, 8. avgusta, predstavio nove sankcije Rusiji, koje će na snagu stupiti 22. avgusta.

Sankcije će biti uvedene zbog navodne upotrebe nervnog agensa “novičok” u napadu na bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Јuliju u engleskom gradu Solsberiju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender