09. 03. 2021.
Novo gradilište: Još jedan vodovod za Rekavice i Donja Kola

Novo gradilište: Još jedan vodovod za Rekavice i Donja Kola

Novo gradilište: Još jedan vodovod za Rekavice i Donja Kola

U nastojanju da domaćinstva Rekavica i Donjih Kola konačno dobiju stabilno vodosnadbijevanje, bez restrikcija i ograničenja, na tom području aktivirano je više gradilišta.

Uz radove na izgradnji vodovoda Rekavice – Blagojevići, u ukupnoj dužini od oko četiri kilometra, u drugoj polovini ovog mjeseca počeće i gradnja vodovoda prema naselju Sokolovac.

Prema planu resornog Odjeljenja za komunalne poslove, vodovod će se graditi na potezu od spoja na postojeći cjevovod prema Sokolovcu u dužini od 1.800 metara. Za posao, vrijedan 114.448 KM, na tenderu je izabrano preduzeće „Hidrosplet“ d.o.o. Laktaši. Planirano je da radovi budu okončani u roku od 70 dana.

Istovremeno, Gradska uprava je pokrenula i tender za izbor izvođača radova za izgradnju vodovodne mreže podsistema Rekavice 1, u okviru regionalnog vodovoda „Banjica“.

Formiranje ovog novog podsistema je jedna od mjera za poboljšanje snabdijevanja vodom MZ Rekavice 1, do koje se došlo poslije urađene detaljne analize kompletne mreže.

Ukoliko javna nabavka protekne bez žalbi, izvođač ovog posla, procijenjene vrijednosti 300.000 KM, mogao bi biti poznat već krajem ovog mjeseca.

Podsjećamo da se problem vodosnabdijevanja na ovom području javlja u ljetnom periodu, kada se poveća potrošnja vode, zbog čega dolazi do značajnog pada pritiska u dijelovima mreže.

-Time naselja koja se nalaze na višim nadmorskim visinama ostaju bez vode ili su pritisci suviše mali, te je isporučena količina vode neznatna. Ovaj problem je posebno izražen u Rekavicama, gdje domaćinstva u ljetnom periodu mogu imati vodu samo u noćnim satima, odnosno uz česte redukcije – pojasnili su u nadležnom odjeljenju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender