15. 05. 2021.
Zahvaljujući prilozima vjernika: Osveštani temelji Hrama u banjalučkom naselju Zeleni vir

Zahvaljujući prilozima vjernika: Osveštani temelji Hrama u banjalučkom naselju Zeleni vir

Zahvaljujući prilozima vjernika: Osveštani temelji Hrama u banjalučkom naselju Zeleni vir

U Zelenom viru kod Banjaluke danas su je osveštani temelji Hrama posvećenog apostolima Hristovim Petru i Pavlu.

Temelji su izgrađeni prilozima vjernika iz Zelenog vira, predvođenim mjesnim sveštenikom protonamjesnikom Miloradom Vidovićem, parohom vrbanjskim.

Ovoj svečanosti prisustvovao je i Vladika Jefrem.

– Neka nam je od Boga blagosloven ovaj dan u koji smo se sabrali ovdje, u ovo lijepo mjesto kako bismo osvetili temelje za novi hram koji će biti posvećen svetim apostolima Hristovim Petru i Pavlu. Mnogo puta, prolazeći kroz ovo naselje, vidio sam da ono poprima istinski izgled jedne urbanske sredine, jednog urbanog naselja i činilo mi se da bi ovdje, između ostalog trebalo da postoji i Hram Božiji jer znam da ovdje žive ljudi pravoslavne vjere. Istovremeno, u centru ovog sela stajao je jedan slobodan prostor i čekao.

Mi to nismo znali šta on čeka, a ustvari po promisli Božijoj bio je predodređen za gradnju Hrama na njemu. Nije lako u ovom vremenu graditi Hram, ali mi ne možemo čekati bolje vrijeme jer ovo vrijeme je naše vrijeme. Bog nas je poslao u ovom vremenu i mi smo dužni da uradimo ono što možemo i ostavimo nešto generacijama koje dolaze, ali da uradino ono što su i neke prethodne generacije sigurno htjele – poručio je Vladika Jefrem.

Častu kuma temelja pripala je Nenadu i Slavku Milinkoviću.

– Vjerujućem narodu u Zelenom viru je značajn da imamo Crkvu, a nama koji smo mještani ovog naselja je izuzetno drago da naša generacija izgrađuje jedan hram gdje ćemo se okupljati i moliti Bogu – rekao je Nenad Milinković

Mještani kažu da su godinama čekali izgradnju hrama u svom mjestu i dodaju da će im to olakšati život.

– Drago mi je što je Hram počeo da se gradi jer je to izuzetno važno za ovo mjesto. Do sada smo išli u Crkvu na Rebrovac, nakon toga u Vrbanju, a nadam se da ćemo u skoriojoj budućnosti imati crkvu i u svom mjestu – rekao je Milan Gavrić.

(srpskainfo.com)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender