08. 05. 2021.
Milojević: Nedopustivo korišćenje “alata” punih mržnje prema ženama

Milojević: Nedopustivo korišćenje “alata” punih mržnje prema ženama

Milojević: Nedopustivo korišćenje “alata” punih mržnje prema ženama

Novinar i aktivista u borbi za ženska prava Milkica Milojević smatra da žene po rodnoj osnovi ne treba eliminisati iz borbe za vlast, te da je nedopustivo korišćenje “alata” punih mržnje prema ženama.

Komentarišući stav kandidata SDS-a za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojše Vukanovića da nikada ne treba predati vlast u ruke, kako je naveo, neuravnoteženim ženama koje svojim “devijantnim ponašanjem mogu da ugroze funkcionisanje Republike Srpske”, Milojevićeva je rekla Srni da to što je neko ženskog roda ne znači da ne može biti relevantna takmičarka u borbi za najviše pozicije vlasti.

Ona je konstatovala da su to veoma ružne riječi koje nisu dopuštene u normalnim društvima.

“U svakom slučaju imamo pojavu koja se ponavlja iz kampanje u kampnju, a to je da se u borbi za glasove upotrebljavaju “alati” koji su apsolutno nedopustivi i puni mržnje prema ženama”, kaže Milojevićeva, ističući da ne može na osnovu toga što je neko ženskog ili muškog roda biti diskvalifikovan u predizbornoj kampanji.

Upravo zbog shvatanja da su žene “neurotične, nesposobne ili da treba da sjede kući”, kaže Milojevićeva, imamo situaciju da nikada nismo imali ozbiljnu kandidatkinju za člana Predsjedništva BiH, ženu na čelu Savjeta ministara, niti su političke partije dozvoljavale da postoje ozbiljne kandidatkinje za takve pozicije.

Vukanović je na svom blogu objavio tekst u kojem je naveo da nikada ne treba predati vlast u ruke “neuravnoteženim ženama koje svojim devijantnim ponašanjem mogu da ugroze funkcionisanje Republike Srpske”.

On je ocijenio da nedavni intervju koji je dala nekadašnja predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić treba da bude opomena da, kako kaže, više nikada ne budemo slabi i naivni, i ne predamo vlast u ruke “neuravnoteženim ženama koje svojim devijantnim ponašanjem mogu da ugroze funkcionisanje Srpske”.

U tekstu objavljenom na svom blogu Vukanović, koji je savjetnik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladena Bosića, bloger i novinar, Plavšićevu je nazvao “zlom babom”.

(Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender