02. 03. 2021.
Kreditom za samozapošljavanje kupio radno mjesto u javnom preduzeću

Kreditom za samozapošljavanje kupio radno mjesto u javnom preduzeću

Službenici na probnom radu prolaze bez ocjena

Službenici na probnom radu u institucijama BiH lani su mahom ostali bez ocjena jer su rukovodioci na mnogim adresama ignorisali zakon.

Revizija pojedinačnih institucija u 2017. godini pokazala je da na terenu postoje brojni slučajevi da institucije u kojima su se stekli potrebni uslovi za ocjenjivanje probnog rada službenika, poslije godine staža na državnim jaslama, taj posao nisu uradile.

– Nema ni potvrda postavljanja po dobijanju zadovoljavajuće ocjene probnog rada ili razrješenja dužnosti službenika usljed dobijene nezadovoljavajuće ocjene probnog rada – piše u najnovijem izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH.

Sve navedeno, podvlače, ukazuje na značajne manjkavosti u primjeni Zakona o državnoj službi, u čemu Agencija za državnu službu ima ključnu ulogu.

– Posljedica toga je netransparentnost u zapošljavanju, odsustvo vladavine prava, a time i smanjenje povjerenja javnosti u proces zapošljavanja u institucijama, posebno u uslovima visokog stepena nezaposlenosti u BiH. Zakon o državnoj službi je za one učesnike koji ne primjenjuju Zakon na ispravan način propisao mjere, kroz prekršajne odredbe, koje treba da obezbijede njegovu dosljednu primjenu – istakli su revizori.

Rukovodstvu Agencije su preporučili da u skladu sa svojim nadležnostima detaljno sagledaju nedostatke te analiziraju negativne pojave i moguće zloupotrebe prilikom zapošljavanja kao i da preduzme hitne mjere na njihovom otklanjanju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender