23. 06. 2021.
SzP: Radmanović gurnuo Srpsku u NATO

SzP: Radmanović gurnuo Srpsku u NATO

SzP: Radmanović gurnuo Srpsku u NATO

“Nekoliko mjeseci nakon što je Srbija donijela odluku o vojnoj neutralnosti, SNSD je poveo Srpsku u potpuno drugom smjeru, u NATO – Nebojša Radmanović je kao tadašnji glavni predstavnik Republike Srpske u Sarajevu potpisao u junu 2009. formalni zahtjev BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP)”, podsjeća Savez za pobjedu.

Savez za pobjedu navodi da su apsolutno saglasni sa samo jednom Radmanovićevom rečenicom koju je izgovorio nekoliko puta ove sedmice, da su se ”prevarili oni koji su mislili da će poraziti Srpsku”, jer upravo to su radili SNSD i Radmanović lično, definišući NATO kao strateški cilj i djelujući protiv interesa Srpske tokom mandata u Predsjedništvu BiH.

S tim što bi se hronologija SNSD-ovog djelovanja na putu za NATO, na osnovu Deklaracije koju je donijela ova partija, mogla nazvati ne samo porazom, već i izdajom, smatra Savez za pobjedu i podsjeća na hronologiju:

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić lično je 2005. godine potpisao Zakon o odbrani BiH, a izglasao ga je SNSD.

Član 84. Zakona o odbrani BiH ovako govori o aktivnostima za prijem u NATO: ”Parlamentarna skupština, Savjet ministara, Predsjedništvo BiH, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provešće potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović potpisao je u decembru 2006. godine Sporazum o pristupanju BiH NATO programu ”Partnerstvo za mir” na sjednici Sjevernoatlantskog saveza u Briselu.

Potom je u martu 2007. godine BiH potpisala Sporazum o razmjeni bezbjednosnih informacija sa NATO-om po odluci Savjeta ministara BiH, kojim je predsjedavao Nikola Špirić.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić je 2008. ponovo potpisao više dokumenata za intenziviranje dijaloga između BiH i NATO. Jednim od njih, ”Inicijativnim dokumentom za intenzivirani dijalog između BiH i NATO”, potvrđen je strateški cilj, a to je ”što skoriji ulazak u punopravno članstvo u NATO”.

U martu 2008. godine u Kasarni “3. maj” u Doboju potpisan je Sporazum o konačnom raspolaganju pokretnom vojnom imovinom. Sporazum su potpisali danas veliki protivnici puta u NATO – Milorad Dodik kao predsjednik Vlade Republike Srpske i Nikola Špirić tada predsjedavajući Savjeta ministara.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović potpisao je u junu 2009. godine formalni zahtjev BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP);

Nastavak SNSD-ovog puta u NATO bio je u martu 2010. godine kada se predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić u Briselu sastao sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fogom Rasmusenom i učestvovao na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta NATO-a. Špirić je ocijenio je da će članstvo BiH u Akcionom planu NATO-a (MAP) ojačati iznutra BiH i njenu stabilnost.

Svoju ulogu na SNSD-ovom putu bez povratka imala je i sadašnja savjetnica predsjednika Republike Srpske Ana Trišić – Babić kada je u julu 2012. godine upriličena posjeta zamjenika generalnog sekretara NATO-a Aleksandra Veršbova BiH. Ana Trišić – Babić bila je prisutna na sastanku kao zamjenica ministra inostranih poslova, a 2014. godine je izjavila – ”Ja sam za NATO”.

Savez za pobjedu navodi u saopštenju za javnost da je njihov stav usaglašen oko činjenice da članstvo u NATO nije moguće dok god je na snazi Deklaracija Srbije o vojnoj neutralnosti i od toga, kako ističu, ne odstupaju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender