12. 05. 2021.
EK: Nastavak dijaloga sa Prištinom u septembru

EK: Nastavak dijaloga sa Prištinom u septembru

EK: Nastavak dijaloga sa Prištinom u septembru

Evropska komisija saopštila je danas da će Beograd i Priština odrediti teme razgovora o normalizaciji međusobnih odnosa na sastanku u septembru, u okviru dijaloga, dok EU samo posreduje.

Portparol Evropske komisije Karlos Martin rekao je u Briselu da su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik samoproglašenog Kosova i Metohije Hašim Tači, saglasili da intenziviraju dijalog i da se sastanu u septembru.

Martin je ovo rekao odgovarajući na pitanje novinara da li bi promjena granica mogla da bude jedna od tema predstojećeg sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija u septembru.

On je podsjetio da su se Vučić i Tači saglasili da intenziviraju dijalog i da se sastanu u septembru, te da su imali produktivan razgovor o okvirima sporazuma o sveobuhvatnoj, trajnoj normalizaciji odnosa, prenose beogradski mediji.

“Trajno rješenje znači održivo i realistično rješenje u skladu sa međunarodnim pravom”, rekao je Martin.

Prema njegovim riječima, dijalog uz posredovanje EU trebalo bi da podstakne saradnju dvije strane i da im pomogne u napretku na evropskom putu i unapređenju života građana, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender