08. 05. 2021.
Kojić: Karadžić i Mladić podržali odluku Parlamenta da odbaci Izvještaj o Srebrenici

Kojić: Karadžić i Mladić podržali odluku Parlamenta da odbaci Izvještaj o Srebrenici

Kojić: Karadžić i Mladić podržali odluku Parlamenta da odbaci Izvještaj o Srebrenici

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić boravi u Hagu u dvodnevnoj posjeti prvom predsjedniku Republike Radovanu Karadžiću i ratnom komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću.

Razgovarali su o značaju borbe srpskog naroda, očuvanju Republike Srpske i o tome šta je potrebno uraditi u okviru žalbenog postupka.

Karadžić i general Mladić su, kaže Kojić, izrazili zadovoljstvo njegovom posjetom, ističući da je ova institucija u prethodne četiri i po godine, bila na raspolaganju timovima odbrane.

Karadžić i Mladić u potpunosti podržavaju odluku parlamenta Srpske da odbaci izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, kako bi se utvrdila puna istina i dokazala i srpska stradanja, rekao je direktor Kojić.

“Imali smo priliku da provedemo šest časova u razgovoru o svim životnim pitanjima i potrebi ove generacije da sačuvamo ono što nam je dato, a to je, prije svega, Republika Srpska”, rekao je Kojić.

On je rekao da će posjetu nastaviti i sutra, dodajući da je Centar u posljednje četiri godine pomagao u procesima koji se vode, ne samo protiv Karadžića i Mladića, već i u procesima protiv Republike Srpske i srpskog naroda, jer se nametanjem kolektivne odgovornosti pokušava nametnuti i teza da Srpska ne postoji i da Srbi treba da budu dio nečeg što se zove unitarna BiH.

“Imamo potrebu da sačuvamo Republiku Srpsku i naš identitet, što smo danas i zaključili, a to je moguće samo putem potpune istine”, naglasio je Kojić.

On je podsjetio da su devedesetih godina prošlog vijeka donošene teške odluke. “Najvažnije je da smo se izborili za postojanje Srpske i da nam je ostavljen zavjet da sačuvamo ono što je krvlju stečeno”, rekao je Kojić.

Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno je odbacila izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine i zatražila od Vlade da ga stavi van snage i formira dvije nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine – o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu.

RTRS/Srna

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender