17. 01. 2021.
MUP RS: DNS da dostavi dokaze o navodnim propustima u istrazi

MUP RS: DNS da dostavi dokaze o navodnim propustima u istrazi

MUP neće dozvoliti raspoređivanje drugih policijskih snaga na teritoriji Srpske

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske neće dozvoliti raspoređivanje drugih policijskih snaga na teritoriji Republike Srpske, bez saglasnosti Vlade Republike Srpske.

Pokušaji raspoređivanja drugih policijskih snaga na teritoriji Republike Srpske, koji dolaze od ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, unaprijed su osuđeni na propast, jer nisu u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srpske, kao i potpisanim sporazumima između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i drugih policijskih agencija u BiH.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ima potpisan Sporazum o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice sa Graničnom policijom BiH. Prema Sporazumu, trenutno je angažovano 80 policijskih službenika MUP-a Republike Srpske. U skladu sa procjenama sa terena i na osnovu zvaničnog zahtjeva Granične policije BiH, spremni smo da angažujemo i dodatne snage Policije Republike Srpske na zaštiti granice.

Pokušaji raspoređivanja drugih policijskih snaga na teritoriji Republike Srpske, od strane ministra Mektića, još je jedan od njegovih nepromišljenih zahtjeva sa dalekosežnim posljedicama i predstavlja presedan koji su osmislili njegovi mentori iz Sarajeva, a koji su njega zadužili da sve sprovede, s ciljem urušavanja nadležnosti MUP-a Republike Srpske i teritorijalnog integriteta Republike Srpske.

U skladu sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, Policija Republike Srpske je nadležna za sprovođenje zakona i održavanje bezbjednosti na teritoriji Republike Srpske, a tako će biti i u budućnosti, navodi se u saopštenju ministra Dragana Lukača.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender