15. 05. 2021.
Grad poklonio prilaznu rampu: Banjalučanka nakon 8 godina može samostalno da izađe iz zgrade

Grad poklonio prilaznu rampu: Banjalučanka nakon 8 godina može samostalno da izađe iz zgrade

Grad poklonio prilaznu rampu: Banjalučanka nakon 8 godina može samostalno da izađe iz zgrade

Djevojka sa invaliditetom Tatjana Novaković nakon osam godina može samostalno da izađe u invalidskim kolicima iz svoje zgrade u Ulici Starine Novaka 2 zahvaljujući Gradskoj upravi koja je izgradila prilaznu rampu.

Riječ je o pozitivnom pomaku ka uklanjanju arhitektonskih barijera zbog kojih su i dalje nedostupne brojne ustanove te stambene zgrade.

Novakovićeva (40) ima rijetku bolest anodroplaziju i vezana je za kolica kojima nije mogla izaći van ili ući u zgradu iako joj je stan u prizemlju. Za nju su bile nepremostive četiri stepenice.

– Godinama sam kucala na različita vrata i nije bilo podrške i prošlo je osam godina ali bolje ikada nego nikada, jedini koji su imali sluha je i koji su nam izašli u suret je Gradska uprava. Obratila sam se načelniku Odjeljenja za komunalne poslove Petru Bilčaru za pomoć koji je obećao da će taj problem riješiti i to je urađeno – kazala je Tatjanina majka Mlađa Novaković.

Grad i institucije mnogo rade na uklanjanju arhitektonskih barijera. Lice sa invaliditetom Milijana Mitrić rekla je da u gradu ima pozitivnih primjera ali da više mora raditi na uklanjanju negativnih.

– U Banski dvor se može ući samo u prizemlje. Za bioskop imamo lift da siđemo u suteren ali rampa je neiskoristiva, toliko je strma da zovem je ski-staza – navela je Mitrićava.

Dodala je da za ljude u kolicima problem predstavljaju i kontejneri i automobili koji su parkirani na trotoare.

Odbornik SNSD-a u Skupštini grada dr Snežana Kutlešić Stević godinama se angažuje na rješavanju arhitektonskih barijera.

– Uspjeli smo dosta toga promijeniti ali i dalje ima mnogo posla. Napravljena je rampa za ulaz u Republičku upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove. U završnoj fazi je pravljenje još tri rampe u Boriku u zgradi “Titanik” gdje se nalaze kancelarije za besplatnu pravnu pomoć, uslužni centar te biblioteka – rekla je Kutlešić Stević

Smatra da su najveći problem kada su u pitanju arhitektonske barijere, obrazovne ustanove.

– Oni kao i ostali imaju pravo da im budu na raspolaganju sve mogućnosti a jedna od njih je i školovanje. Veliki problem je sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom RS koja nema lift koji bi im omogućio da se oni popnu na prvi sprat. Problem je i ulazak lica sa invaliditetom na fakultete. Tako recimo Elektrotehnički uopšte nije pristupačan – navela je Kutlešić-Stević.

Strme staze

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman potvrdio je da postoje veliki problemi kod stambenih zgrada koje nemaju prilaz za invalidna lica.

– U dosta slučajeva su napravljene rampe za invalide koje nisu odgovarajuće. Prilikom gradnje se često nije vodilo računa o nagibu i onda je licima u kolicima potrebna pomoć da bi i tim strmim stazama prošli – naveo je Kecman.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender