12. 05. 2021.

Pojačane kontrole u apotekama: Sirupi i kreme za bebe pod lupom inspektora

Sirupi, kreme za bebe i preparati za intimnu njegu naći će se ovih dana pod lupom inspektora, jer je Republička uprava za inspekcijske poslove pojačala kontrole u apotekama s ciljem utvrđivanja ispravnosti galenskih proizvoda i zaštite zdravlja stanovništva.

Riječ je o preparatima koji se izrađuju u galenskoj laboratoriji apoteke.

– Planirano je uzimanje uzoraka različitih sirupa, krema za bebe, antiseptika za kožu, preparata za intimnu njegu različitih proizvođača, kod kojih će biti ispitivana mikrobiološka ispravnost, prisustvo teških metala, pH vrijednost i drugi parametri – rekla je vršilac dužnosti direktora Inspektorata RS Danijela Batar.

Dodala je da su proizvodnja i promet lijekova i medicinskih sredstava predmet redovnih kontrola inspekcije, čiji je osnovni cilj zaštita zdravlja pacijenata i obezbjeđivanje kvaliteta i dostupnosti zdravstvene zaštite.

Ona je istakla da je u ovoj godini u apotekama i specijalizovanim prodavnicama obavljeno 380 kontrola.

– Izrečeno je 137 upravnih mjera kojima je naloženo otklanjanje propusta u radu, a inspektori su napisali 44 prekršajna nalogu u vrijednosti od 71.450 KM – rekla je Batarova i dodala da inspektori u vrijeme visokih dnevnih temperatura posebno kontrolišu pravilno skladištenje i transport lijekova, s ciljem očuvanja njihovog kvaliteta i djelotvornosti.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender