08. 05. 2021.
Razočarani njemački humanitarci: Besplatno dovozimo pomoć, BiH nam naplaćuje

Razočarani njemački humanitarci: Besplatno dovozimo pomoć, BiH nam naplaćuje

Razočarani njemački humanitarci: Besplatno dovozimo pomoć, BiH nam naplaćuje

Njemački humanitarci bili su nemalo šokirani kada su nedavno u Bosnu i Hercegovinu dopremili tri kamiona s čak 12,5 tona pomoći. Pošiljka tri humanitarne organizacije sastojala se od računara, tuševa, kreveta, invalidskih kolica, hodalica, tuševa, odjeće i drugih potrepština za bolesne i siromašne u BiH.

Aktivisti udruženja iz njemačkog grada Bottropa simboličnog naziva „Akcija –život i učenje u Bosni“, već skoro četiri godine prikupljaju pomoć za ugrožene u BiH. Posljednji put su to učinili početkom ovog mjeseca, ali su iscrpljujućeg putovanja u Njemačku su ponijeli gorko iskustvo iz BiH, piše Radio Sarajevo.

Ovaj put akcija je realizovana sa Crvenim krstom u okrugu Ahrweiler i udruženjem Castrom-Rauxeler. Kada su poslije 21 sat vožnje i 1200 kilometara po visokim temperaturama stigli do granice Hrvatske I BiH, kako su opisali, dočekala ih je gužva sa 27 kamiona u redu ispred njih. Carinske formalnosti su trajale čak pet i po sati.

– U BiH je na snazi zakon koji predviđa da i humanitarna pomoć, osim potrošnog materijala, mora biti carinjena. Za 12,5 tona materijala, među kojima su i pomagala za bolesne, platili smo 550 evra. Dogovorili smo se da tri organizacije podijele carinske troškove -,naveo je Herbert Schroer iz čelništva organizacije iz Bottropa.

Svjedoče o 480 osoba s invaliditetom u BiH koje, prema riječima Schroera, žive u uslovima koji su vladali prije više od pola vijeka.

Štaviše, njemački humanitarci su namjeravali da pomognu ugroženim osobama da žive u uslovima dostojnim čovjeka 21. vijeka, te da otvore frizerski, pedikerski i kozmetički salon.

Ova oprema, međutim, nije dostavljena već tri godine jer na nju nije plaćena carina od 2000 evra! Imaju saznanja da će se u BiH carina plaćati i retroaktivno.

Država ne vidi bijedu

Njemački humanitarci se pitaju zašto se carina mora plaćati na pošiljke koje su namijenjene bolesnima i osobe koje nemaju sredstava za život.

– Država ne vidi bijedu i one koji su u stanju potrebe u toj zemlji. Osobe s invaliditetom nemaju nikoga ko bi za njih lobirao – kazali su njemački humanitarci.

U međuvremenu su u saradnji sa neprofitnom organizacijom Labdoo iz Minhena u BiH isporučili više stotina računara za bosanskohercegovačku djecu.

Među onima koji su dobili pomoć je i, kao tvrde, Osnovna škola Kamenica u Bihaću.

Uprkos, kako vele, kamenjima koja ime se u BiH postavljaju na put do ugroženih, humanitarci iz Njemačke poručuju da neće odustati jer osjećaju ogromnu zahvalnost lokalnog satovništva, javlja RadioSarajevo.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender