20. 01. 2021.
Crnogorska policija zabranila preobraženjsku liturgiju

Crnogorska policija zabranila preobraženjsku liturgiju

Crnogorska policija zabranila preobraženjsku liturgiju

Uprava policije Crne Gore je i ove godine najprije zabranila, a zatim i onemogućila sveštenstvu i vjernom narodu da odsluže službu Božiju na praznik Preobraženja Gospodnjeg u Crkvi posvećenoj ovom svetom i sveštenom prazniku na Ivanovim Koritima, kod Cetinja.

“Policijske snage su od rane preobraženjske zore bile raspoređene oko Crkve Preobraženja na Ivanovim Koritima tako da sveštenstvo i vjerni narod nisu mogli da uđu u sveti hram radi služenja Svete liturgije”, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske sa Cetinja.

“Policija nema pravo da svojim nezakonitim rješenjima grupicu samozvanaca proglašava za “crkvu” i da se na tako grub način poigrava sa najdubljim osjećanjima pravoslavnih vjernika. Uprava policije je dužna da u skladu sa zakonskim propisima na zakonit način preduprijedi i spriječi ometanje javnog reda i mira svuda, pa i na Preobraženje ove godine na Ivanovim Koritima, od grupice samozvanaca i jurišnika na svetinju i hrišćanski praznik”, ističe se u saopštenju.

Iz Mitropolije navode da crnogorska polcija nema pravo da “zabranjuje preobraženjsko bogosluženje u pravoslavnom hramu na Ivanovim Koritima i da tako atakuje na vjekovni kanonski poredak i crkvenu imovinu”. (Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender