02. 03. 2021.
Bez dogovora Beograda i Prištine poslije 20 sati pregovora

Bez dogovora Beograda i Prištine poslije 20 sati pregovora

Đurić: Nemamo pravo pitanje Kosmeta ostavljati narednim pokoljenjima

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da sadašnja generacija, zbog odgovornosti prema budućnosti srpskog naroda, nema prava da pitanje Kosmeta za rješavanje ostavlja nekom sljedećem pokoljenju, ni da se pravi da problem ne postoji.

Sve dok Srbi i Albanci žive na istom prostoru sa suprotstavljenim interesima, trajnog mira i stabilnosti ne može biti bez istorijskog kompromisa. Srbija je spremna da za takvim istorijskim kompromisom traga – rekao je Đurić.

On je za Politiku rekao da će Srbija i Srbi imati više teritorije, novca i prava ukoliko dođe do rješenja problema Kosova i Metohije, ali da Srbija neće prihvatiti rješenje koje ne bi omogućilo kosmetskim Srbima da im bude bolje nego danas.

Ukoliko dođe do rješenja, kaže Đurić, ono će biti takvo da će samo popravljati sadašnji položaj Srba na KiM.

– Ovo nije problem samo dijela naše populacije ili političke elite, ovo je pitanje od dalekosežnog državnog i nacionalnog značaja – naveo je Đurić.

Na pitanje kakav bi bio status Srba južno od Ibra, ukoliko sjever na osnovu rješenja pripadne Srbiji, Đurić je rekao da bi Srbi imali više nego danas, a ukoliko do dogovora ne dođe, on najavljuje više pomoći za srpske enklave – za zdravstvo, školstvo, ekonomski razvoj, politička prava, ali i sve druge oblasti života od kojih zavisi budućnost srpskog naroda sjeverno i južno od Ibra.

Đurić je dodao da kompromis za koje se Srbija zalaže treba da bude sveobuhvatan i da ništa ne ostavi nedorečeno.

Govoreći o razgraničenju, kaže da iako se sva opozicija digla na noge protiv takvog prijedloga, nije vidio nijedan argument kojim se može pobiti zdravorazumska teza da je bolje imati nešto, nego nemati ništa.

– Јedino što su uspjeli da učine tim štetočinskim nastupima jeste to da su dali vjetar u leđa onima u inostranstvu čiji je stav da Srbija jedina treba da izgubi sve i koji smatraju da je srpsko nacionalno pitanje irelevantno – smatra Đurić.

On kaže da nema odgovor na pitanje kada bi Zajednica srpskih opština mogla da bude formirana, uprkos opstrukcijama Albanaca, ali da očekuje da taj proces bude odblokiran.

Prema njegovim saznanjima, Upravljački tim za uspostavljenje ZSO u svom radu na nacrtu Statuta ispoštovao je rokove, a adresa na koju treba uputiti pitanje je u Prištini i Briselu, gdje tekst treba da bude predstavljen odborima za implementaciju i dijalog na najvišem nivou.

Komentarišući nedavno najavljeni projekat prištinskog zvaničnika Kadrija Veseljija “Nova Mitrovica” o ulaganju Prištine na sjever Kosova, Đurić je rekao da se takvi planovi, pa čak ni “probni baloni”, ne smiju ignorisati.

– Nije ovde riječ o želji jednog renesansnog političara da pravi lijepe trgove, zgrade i ulice. Ovdje je riječ o namjeri da se izvrši etnički prodor Albanaca u sredini većinski naseljenu Srbima – kaže Đurić. (Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender