15. 05. 2021.
Učini humano djelo – pozovi 1413 da Vlado ozdravi

Učini humano djelo – pozovi 1413 da Vlado ozdravi

Učini humano djelo – pozovi 1413 da Vlado ozdravi

Za izlječenje Vlade Borkovića (26) iz Gradiške, koji boluje od tumora limfnih žlijezda ili Hočkinovog limfoma, potrebno je 70.000 KM. Toliko košta 10 doza spasonosnog lijeka, kažu u gradiškom Crvenom krstu, koji je 1. avgusta, pokrenuo akciju solidarnosti.

Borković je rekao prilikom pokretanja akcije da se već pet godina, bez potpunog uspjeha, liječi u Univezitetsko-kliničkom centru u Banjaluci i Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

Šest puta je bio na hemoterapiji, tri puta na zračenju, a jednom na transplantaciji matičnih ćelija. Bolest je privremeno suzbijena, ali se vratila.

Međutim, njega, kaže, ne napušta optimizam, vjera u konačan uspjeh. Optimizam ga održava, mada napominje da je posljednjih nekoliko mjeseci izgubio na težini, a ima i druge poteškoće kao što su slabost, malaksalost…

– Prilikom posljednje kontrole na VMA, u koordinaciji sa ljekarima iz Banjaluke, preporučena mi je terapija lijekom „nivolumab”. Doza ovog lijeka, koji je dostupan na hrvatskom tržištu, košta 7.000 KM. Meni je preporučeno 10 terapija nakon kojih su veoma izvjesni pomaci ka potpunom ozdravljenju – pojasnio je Borković.

On je, inače, drvni tehničar po zanimanju, te sa majkom i sestrom stanuje kao podstanar. Bio je zaposlen, ali zbog bolesti je morao dati otkaz i sada je jedino majčina plata, ne računajući njegovu skromnu invalidninu, jedni oslonac porodice u materijalnom smislu.

– Zbog bolesti morao sam prestati da radim. U međuvremenu bilo je napretka u liječenju te sam se privremeno vratio na posao, na radno mjesto, ali to nije dugo potrajalo. Samo tri mjeseca uživao sam radujući se životu, društvu, svemu lijepom što mladost donosi, ali se bolest vratila, a moja borba nastavljena kao i u početnoj fazi – opisao je Vlado svoju borbu sa teškom bolešću.

Opštinska organizacija Crvenog krsta u Gradiški, koja je provela nekoliko veoma uspješnih akcija za bolesne i siromašne, obezbijedila je humanitarni broj te apelovala na građane da pomognu ovom mladiću.

Potrebnih 70.000 KM, kaže Dragana Stević, sekretar Crvenog krsta u Gradiški, Borković nije u mogućnosti da sam obezbijedi.

– Vlado je naš sugrađanin, mladić pred kojim je život sa svim svojim iskušenjima. Crvenom krstu je njegov slučaj poznat od ranije, s obzirom da je u periodu srednje škole živio u Domu za djecu bez roditeljskog staranja – podsjeća Stevićeva.

Ona je apelovala na medije i građane da se uključe u akciju.

– Vlado je pokazao veliku hrabrost i spremnost da se dalje bori i liječi. Ljekari iz Banjaluke i sa VMA su preporučili adekvatan lijek kojeg nema na tržištu u BiH ali nije nedostupan – istakla je ona.

Dodaje da su u Crvenom krstu odlučni da pomognu Borkoviću, a ona je uvjerena u pozitivan ishod akcije i liječenja. Na Fejsbuku i putem vajber poruka pokrenuta je kampanja među Gradiščancima za pomoć Vladi Borkoviću, javio je početkom mjeseca portal Srpska Info, a o tome smo i tada pisali.

BUDI HUMAN, POZOVI 1413 !

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender