24. 07. 2021.
Kvadrat stana za 1.250 KM u Banjaluci samo pusti san

Kvadrat stana za 1.250 KM u Banjaluci samo pusti san

Kvadrat stana za 1.250 KM u Banjaluci samo pusti san

Prosječna cijena stana u Republici Srpskoj u prvoj polovini ove godine iznosila je 1.251 KM po metru kvadratnom, dok je prosječna prodajna cijena kuće iznosila 45.223 KM, pokazuju podaci Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP), a koji su javno dostupni u registru cijena nepokretnosti.

Međutim, kako nam je rečeno u agencijama koje se bave prometom nekretnina, bez obzira na to koliko se trudili da pronađete, stanova i kuća po prosječnoj cijeni nema u glavnom i najvećem gradu Republike Srpske, a u kojem je za pola 2018. godine ubjedljivo najviše trgovano nekretninama.

Nema ih ni u drugim većim gradovima, pa je prema riječima Dragana Milanovića, direktora “Remax Direkt nekretnina” iz Banjaluke, taj podatak neupotrebljiv s obzirom na to da je cijena formirana na osnovu prodate nekretnine u Vlasenici i one u Banjaluci, pa sama po sebi ništa ne znači.

“Prosječna cijena novoizgrađenih stanova u centru Banjaluke je 2.500 KM, a na pojedinim lokacijama i do 3.000. Najniža je u naselju Lazarevo, gdje se kreće oko 1.800 maraka. Kada je stara gradnja u pitanju, cijene se kreću od 1.400 do 2.000 maraka po kvadratnom metru”, kazao nam je Milanović i dodao kako tržišta nekretnina postoje još i u Trebinju, Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Prijedoru i Doboju, dok je promet u ostalim lokalnim zajednicama na nivou “incidenta”.

Sa druge strane, on kaže kako RUGIP-ova baza s cijenama nekretnina, a koja postoji već godinu i po dana, može biti korisna u smislu da se vidi po kojim cijenama se trguje na određenoj lokaciji, a što je korisno i za investitore i za posrednike u prodaji, ali i za same kupce.

Inače, u registru cijena nepokretnosti, koji vodi Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, u prvoj polovini 2018. godine na teritoriji cijele RS ukupno je evidentirano 3.346 kupoprodajnih ugovora koji su sklopljeni u 2018. godini, a koji su bili predmet upisa prava vlasništva. Ukupno je prometovano 6.168 nepokretnosti u ukupnoj vrijednosti od 151.497.209 KM.

Od ukupnog broja nepokretnosti koje su unesene u registar najviše se prometovalo poljoprivrednim zemljištem, zatim stanovima, kućama, šumom, te građevinskim zemljištem.

Posmatrajući ukupne cijene nepokretnosti u kupoprodajnim ugovorima, koji su sklopljeni tokom ove godine najviše novca za nepokretnosti potrošeno je u Banjaluci, Trebinju, Bijeljini i Istočnom Novom Sarajevu.

Od 1. januara 2017. godine do 30. juna 2018. u registru cijena nepokretnosti registrovana su ukupno 14.302 kupoprodajna ugovora, u kojima su prometovane ukupno 24.202 nepokretnosti, čija je ukupna ostvarena cijena 748.173.611 KM.

Kako su poručili iz RUGIP-a, registar cijena nepokretnosti služi i za izradu planova i izvještaja neophodnih za praćenje tržišta i za potrebe modeliranja masovne procjene vrijednosti nepokretnosti za potrebe stanovništva, banaka, investitora, procjenitelja, a uspostavljanje registara cijena nepokretnosti značajno je i za poslove eksproprijacije, kreiranje politike upotrebe zemljišta, uzimanje hipotekarnih kredita i slično.

“Za podatke iz registra cijena nepokretnosti vlada veliko interesovanje, a za prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno je više od deset hiljada pristupa registru iz 115 država svijeta”, saopštili su iz ove ustanove.

(nezavisne.com)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender