16. 04. 2021.
Cvjeta crni turizam: Izdaju sobe, a ne plaćaju porez

Cvjeta crni turizam: Izdaju sobe, a ne plaćaju porez

Prosječna cijena stana u Srpskoj 1.251 KM po metru kvadratnom

Prosječna cijena stana u Republici Srpskoj u prvoj polovini godine iznosila je 1.251 KM po metru kvadratnom, dok je prosječna cijena kuće 45.223 KM, saopšteno je iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Prema podacima iz kupoprodajnih ugovora i upitnika, koji su bili predmet upisa prava vlasništva u područnim jedinicama i područnim kancelarijama RUGIP-a, prosječna cijena poljoprivrednog zemljišta je 3,88 KM po metru kvadratnom.

U Registru cijena nepokretnosti, koji vodi RUGIP, u prvoj polovini godine na teritoriji Srpske ukupno je evidentirano 3.346 kupoprodajnih ugovora, a ukupno je prometovano 6.168 nepokretnosti vrijednih 151.497.209 KM.

U saopštenju se navodi da je, od ukupnog broja nepokretnosti koje su unesene u registar, najviše prometovano poljoprivrednim zemljištem, zatim stanovima, kućama, šumom, te građevinskim zemljištem.

Najviše novca za nepokretnosti ove godine je potrošeno u Banjaluci, Trebinju, Bijeljini i Istočnom Novom Sarajevu, kažu u RUGIP-u.

Od 1. januara 2017. do 30. juna ove godine u Registru cijena nepokretnosti Republike Srpske registrovana su 14.302 kupoprodajna ugovora u kojima su prometovane 24.202 nepokretnosti, čija je ukupna cijena 748.173.611 KM.

“Posmatrajući sumu cijena nepokretnosti tokom prošle i u prvoj polovini ove godine, najviše je ponovo prometovano u Banjaluci, Trebinju, Bijeljini i Istočnom Novom Sarajevu”, dodaje se u saopštenju.

RUGIP od početka 2017. godine na teritoriji cijele Republike Srpske evidentira sve kupoporodajne ugovore na osnovu kojih se vrši promet i knjiženje nepokretnosti.

Lični podaci iz kupoprodajnih ugovora su zaštićeni u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka, dok su podaci koji se odnose na cijenu, površinu, približnu lokaciju i vrstu nepokretnosti javno dostupni na zvaničnoj internet stranici RUGIP-a.

Na toj stranici moguće je pogledati detalje godišnjeg i polugodišnjeg izvještaja Registra cijena nepokretnosti.

Iz RUGIP-a napominju da za podatke iz Registra cijena nepokretnosti vlada veliko interesovanje, te je za prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno više od 10.000 pristupa Registru iz 115 zemalja.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender