08. 05. 2021.
Ivanić: Čvršća kontrola granica jedino rješenje migrantske krize

Ivanić: Čvršća kontrola granica jedino rješenje migrantske krize

Ivanić: Čvršća kontrola granica jedino rješenje migrantske krize

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da je čvršća kontrola granice jedino rješenje za migrantsku krizu u BiH.

– Migranti neće dolaziti ovamo kada osjete da je granica čvrsta. Pokazalo se u Evropi, ko je kontrolisao granicu, taj nema problem sa migantima – rekao je Ivanić u Bijeljini nakon razgovora sa gradonačelnikom Mićom Mićićem.

Odgovarajući na pitanja novinara, on je odbacio mogućnost upotrebe vojske u zaštiti granice, kako je urađeno u nekim zemljama pogođenim migrantskom krizom, ističući da prema Ustavu i zakonima Oružane snage BiH ne mogu biti angažovane na ovom poslu.

– To bi bilo širenje nadležnosti i ja sam protiv toga, ne bih prenosio nadležnosti na nivo BiH – rekao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, bez saglasnosti Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, u skladu sa Ustavom, u zaštiti granice na teritoriji Srpske ne mogu biti angažovani ni pripadnici policije iz Federacije BiH.

– Policije entiteta kontrolišu bezbjednosnu situaciju na svom prostoru i bez saglasnosti Vlade i MUP-a, niko ne može i ne treba da bude na drugoj strani – istakao je Ivanić.

On je naveo da je čvršća kontrola granice jedini oblik kontrole migrantske krize u BiH.

Ivanić je rekao novinarima da je Bijeljina grad u kojem se intenzivno gradi infrastruktura i da će izgradnja dionice auto-puta Beograd-Sarajevo doprinijeti da ovaj grad postane centar regiona.

Tokom posjete Bijeljini Ivanić je o aktuelnim temama razgovarao i sa članovima Savjeta mladih Gradskog odbora PDP-a, stranke čiji je počasni predsjednik.

Ovaj razgovor održan je u Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” u Bijeljini.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je novinarima da je sa Ivanićem razgovarao i o vraćanju 1,5 miliona KM PDV-a po projektu izgradnje kanalizacije u gradu, navodeći da je za to potrebno obezbijediti 16 različitih odobrenja.

On je rekao da će ovaj novac biti upotrijebljen za završetak infrastrukturnih projekata u gradu, prije svega za asfaltiranje 27 kilometara puteva u kojima je već urađena kanalizacija.

Mićić je naveo da je Bijeljina dionicu auto-puta Beograd-Sarajevo preko ovog grada već uvela u svoju prostorno-plansku dokumentaciju, čije se usvajanje očekuje do kraja godine.

Komentarišući migrantsku krizu, Mićić je rekao da Bijeljina “nema nekih silnih problema”, da su u ovoj oblasti nadležnosti jasne i da cilj migranata nisu Republika Srpska i BiH, nego zemlje Zapadne Evrope.

(Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender