12. 05. 2021.
Prisjeo im posao u slovačkoj fabrici

Prisjeo im posao u slovačkoj fabrici

Prisjeo im posao u slovačkoj fabrici

Otac i sin iz otišli da zarade, a vratili se da ne završe na ulici. Već prvog dana dobili otkaz, a plaćali smještaj iako nisu radili.

Nedeljko i Milan Medić iz Crvenke, otac i sin, doživjeli su neprijatno iskustvo u Slovačkoj, gdje su otišli da rade, a odatle se vratili poslije dvije nedjelje boravka bez ikakve zarade i još sa prijetnjom da će ostati dužni agenciji preko koje su bili angažovani, iako bi, da nisu spakovali kofere, završili na ulici!

Medići su prošle godine radili u Slovačkoj preko agencije “Largo” iz Bačkog Petrovca, i zarađivali oko 400 evra mjesečno. Pošto se “Largo” preselio u Mađarsku, pokušali su da rade posredstvom agencije “Rasken” iz Slovačke. Rečeno im je da će platiti samo 35 evra za put, ali nije bilo tako.

– Stigli smo u mesto Leopoldovo, gde nas je njihov vozač izbacio kao prasiće i kazao da sačekamo deset minuta da dođe neko iz agencije i uvede nas u smeštaj. Čekali smo najmanje tri sata, nervozni i umorni, da bismo posle toga saznali da ćemo plaćati pet i po evra za svako noćenje i 20 evra za punu radnu opremu, od koje daju samo majicu za tri meseca rada, a ostalo samo kad naiđe inspekcija – priča Nedeljko.

U agenciji su im rekli da će početi da rade sutradan, ali im je to bio i prvi i posljednji dan u firmi “Fajn”, jer su odmah dobili otkaz! Poslije toga su bili prebačeni u fabriku “FM Logistik”, do koje se iz Leopoldova, gdje su bili smješteni, putuje sat kombijem, za šta su plaćali dva evra, iako su računali na besplatan prevoz.

– U toj drugoj firmi dobili smo da radimo 12 sati na dan, što nas je obradovalo, jer je to značilo i veću zaradu. Već drugog dana majstor, kako su ga zvali, ničim izazvan počeo je da bjesni prvo na mog sina, pa na mene, od 22 sata pa do 2 ujutro. Ćutali smo i trpeli teror, ali ni to nije pomoglo da sačuvamo posao. Za dvije nedjelje sastavili smo samo pet radnih dana, a neprekidno smo plaćali smještaj – navodi Nedeljko.

I u drugoj firmi su preko noći dobili otkaz, što nisu znali, nego su im govorili da od smjene do smjene provjeravaju da li će ih “staviti na spisak”.

– Kad su nam, poslije dvije sedmice i svih laži, ponudili treću firmu i drugi smještaj, odlučili smo da se vratimo u Srbiju iz straha da ne ostanemo na ulici, što se našim ljudima, kako smo čuli, u Slovačkoj već dešavalo. Bilo je i onih koji su za mjesec dana promijenili pet smeštaja i četiri firme, a mnogi su odlazili kući, jer su zarađivali lošije nego u Srbiji, od 100 do 200 evra za mjesec dana – kaže Nedeljko.

APEL GRAĐANIMA KOJI ODLAZE NA RAD U INOSTRANSTVO: NE IDITE BEZ UGOVORA O RADU, PROVJERITE KO IMA DOZVOLU!

Zapošljavanje naših državljana regulisano je Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, kažu u Ministarstvu za rad Srbije.

– Apelujemo na naše građane da ne odlaze samoinicijativno na rad u inostranstvo, odnosno da provjere kod Nacionalne službe za zapošljavanje ko ima dozvolu za rad – kažu u Ministarstvu. – Ne preporučuje se odlazak bez prethodno potpisanog ugovora o radu kojim se obezbjeđuje zaštita građana na radu. Takođe, prije odlaska je neophodno provjeriti i da li je u ugovoru naglašeno da je obezbjeđena sva zaštita osoba propisana zakonom.

To podrazumijeva dozvole za rad, troškove opštih, sanitarnih i specijalističkih zdravstvenih pregleda i izdavanja uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti, troškova prevoza. Zaposleni se za vrijeme boravka u inostranstvu mogu obratiti diplomatsko-konzularnom predstavništvu Srbije u zemlji zaposlenja, pišu beogradske Novosti.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender